Arbeidsmedisinsk avdeling ble opprettet i 1990 etter initiativ fra Helse- og sosialdepartementet. Avdelingen er i dag en del av Klinikk for lunge- og arbeidsmedisin ved St. Olavs hospital.
Avdelingens hovedmålsetting er å gi befolkningen, den øvrige helsetjenesten og arbeidslivet i helseregionen et faglig fullverdig og geografisk likeverdig tilbud av arbeidsmedisinske og yrkeshygieniske tjenester. Arbeidsmedisinsk avdeling skal bygge sin virksomhet på det overordnede verdigrunnlaget og de overordnede målsettinger og strategier som Helse Midt-Norge RHF og St. Olavs hospital legger til grunn. Det er et overordnet verdimål for vår virksomhet å bidra til at deltagelse i arbeidslivet skal tjene som en helseressurs og til å forebygge at noen pådrar seg helseskade som følge av påvirkninger i arbeid.
Noen andre verdimål for Arbeidsmedisinsk avdeling er å:
- Bedre rammene for å fylle våre oppgaver i henhold til til sykehusets og avdelingens mål og strategiplaner.
- Drive en faglig forsvarlig virksomhet etter kvalitetssikrede rutiner.
- Møte alle som henvises til avdelingen eller som på annen måte søker vår bistand med en positiv serviceinnstilling, empati og respekt.
- Sørge for et inkluderende og trygt arbeidsmiljø som gir utviklingsmuligheter for alle ansatte.
- Gi vårt bidrag til et positivt samarbeid med ledelsen og andre avdelinger ved helseforetaket og ved NTNU.
- Formidle betydningen av forebyggende og helsefremmende arbeid til studenter og andre deler av helsetjenesten.
Arbeidsmedisinsk avdeling har følgende oppgaver:
- Pasientutredninger
- Avdelingen mottar henvisninger fra leger og trygdekontor for utredning av pasienter der man mistenker at det foreligger en yrkesmessig årsak til deres sykdom. Ved siden av vektlegging av forebyggende tiltak er det en målsetting med dette å bidra til at pasientens rettigheter i forhold til trygdevesenet og andre blir ivaretatt og at personer med arbeidsrelaterte sykdommer eller skader får tilrettelegging for fortsatt deltagelse i arbeidslivet. Ventetiden for undersøkelse hos oss er 1-3 måneder.
- Arbeidsplassundersøkelser
- Foreta vurderinger og arbeidsmiljøutredninger på arbeidsplasser i tilknytning til pasienter der avdelingen er involvert i utredningen, eller der avdelingen har fått henvendelse fra bedriftshelsetjenester eller andre.
- Oppfølging av eksponerte personer
- Samarbeide med bedriftshelsetjenester og andre om forebyggende tiltak og oppfølging av arbeidstakere som er eller har vært utsatt for mulig helseskadelig påvirkning i arbeidssammenheng.
- Forskning og utvikling
- Drive arbeidsmedisinsk forskning og utredning bl.a. om hvordan fysiske, kjemiske, biologiske, psykiske og organisatoriske forhold i arbeidslivet virker inn på folks helse. Dette skal skje ved at avdelingen driver egne internt og eksternt finansierte forskningsprosjekter, og at avdelingens personale deltar med fagkunnskap i forskningsprosjekter som drives av bedriftshelsetjenester og andre avdelinger/institusjoner.
- Informasjon
- Være konsultasjons- og informasjonsorgan for myndigheter, institusjoner, bedrifter, fagforeninger og andre i spørsmål som angår sammenhengen mellom arbeid og helse.
- Undervisning
- Avdelingen skal delta i undervisningen ved Det medisinske fakultet og ved andre fakulteter ved NTNU og HIST. Ansatte fra avdelingen holder foredrag om arbeidsmedisinske og yrkeshygieniske emner også på kurs og konferanser i andre sammenhenger.