Akuttmottaket ved St. Olavs hospital mottar daglig mellom 40 til 100 øyeblikkelig-hjelp pasienter, ca. 22 000 pasienter i året.
Pasientene kommer via fastlege/legevakt, eller som øyeblikkelig hjelp på grunn av akutt sykdom eller skade.
Kort tid etter ankomst blir alle pasienter møtt av en sykepleier for vurdering av hastegrad (triagering) basert på sykdomsbilde.
Videre ventetid avhenger av hastegrad og hvor travelt det er i Akuttmottaket på aktuelle tidspunkt.
I løpet av oppholdet blir alle pasienter møtt av sykepleier og lege som starter nødvendig behandling og avgjør om pasienten legges inn på sykehuset, henvises eller kan reise hjem.
Triage
Akuttmottaket benytter et triage-system som heter RETTS (Rapid Emergency Triage and Treatment System).
Alle pasienter blir vurdert og får definert en hastegrad:
RØD: Livstruende tilstand
ORANSJE: Alvorlig tilstand
GUL: Moderat tilstand
GRØNN: Mindre alvorlig tilstand
BLÅ: Pasienter som kommer for planlagt vurdering/prøvetakning
Hastegradsvurderingen baserer seg på symptomer og målinger av vitale parametere som pustefrekvens, puls, blodtrykk, temperatur, bevissthetsnivå mm.
Hvis tilstanden endrer seg i løpet av oppholdet kan hastegraden endres til mer eller mindre alvorlig.
I de travleste periodene på døgnet kan man måtte vente fra 30 minutter til 1 time før du blir vurdert.
Avhengig av hastegraden man får ved triage og generell pågang på sykehuset, kan videre ventetid bli fra null til til flere timer.
Pårørende
En stor andel av pasientene har følge av pårørende når de kommer til sykehuset
Pårørende kan være en ressurs både for pasienten og personalet, men av hensyn til driften ønsker vi å begrense antall pårørende til én per pasient
Venteareal der pasienter ligger og enkelte andre behandlingssituasjoner er ikke egnet for følge av pårørende
Når det er fullt på venterommet ber vi pårørende som ikke må være til stede, om å vente i kantina eller i nærheten slik at det er plass til nye pasienter
De fleste pasientene vil etter kort tid flyttes til sengeposter i sykehuset. Noen pasienter blir skrevet ut og/eller sendt til andre behandlingsinstitusjoner
Observasjonsenheten
Observasjonsenheten har 16 sengeplasser fordelt på to tun. I enheten utredes, observeres og behandles øyeblikkelig hjelp-pasienter med forventet utskrivning i løpet av 24 timer.
Undersøkelsene og behandlingen som utføres er den samme behandling som i resten av sykehuset. Målet med Observasjonsenheten er å utrede og behandle pasienter raskere, samt redusere unødvendig liggetid.
I Akuttmottaket blir det etter nærmere vurdering av den medisinske tilstanden bestemt om pasienten kan ligge på Observasjonsenheten eller skal innlegges på sengepost. Pasientene skal være stabile pasienter som ikke har behov for intesiv overvåkning. Enheten kan brukes av alle klinikker for pasienter over 16 år.
Egnede pasientkategorier/ diagnoser/ problemstillinger som kan innlegges ved Observasjonsenheten:
- indremedisin
- kirurgi
- muskel-skjelett
Se egen beskrivelse av fagområdene