Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Barnas venn på sykehuset

Gusse grevling

Hei, alle barn som skal til St. Olavs hospital!

Her er jeg, og jeg heter Gusse. Jeg er en liten, myk og snill grevling som bor her på sykehuset, og du kan se meg i taket allerede når du kommer inn i Kvinne-barn-senteret. Ja, det er det de kaller det bygget som er barnas sykehus. 

Gusse sitter på en stol

Foto: St. Olavs hospital

Velkommen til St. Olav: Gusse grevling er veldig opptatt av at alle barn som kommer til St. Olavs hospital, skal ha det bra når de er her. 

Jeg sitter også rundt omkring på avdelingene for barn, du må se om du ser meg! Da kan du gjerne peke og si «Gusse!». Da blir jeg skikkelig glad. 

Her på sykehuset er det mange sykepleiere og doktorer som skal hjelpe deg, og de må noen ganger gjøre ting du kanskje ikke er helt vant til. Da kan de vise på meg først! Da er det lettere å skjønne hva som skal skje. Jeg er din venn på sykehuset.

I min familie har vi også en kjempestor Gusse-grevling, og han og jeg har en egen sang og video. Den må du gjerne se før du kommer på sykehuset, den ligger rett under her.


Du kan også høre på sangen i Spotify. Du kan søke opp sangen Gusse - Din venn på sykehuset, eller du kan trykke her:

Hør Gusse-sangen  

 

Vi ses!

Hilsen Gusse grevling
Maskot, St. Olavs hospital

Se også: Hvordan er det egentlig å være barn på sykehus?

 

Gusse ligger avslappet på en stol

Foto: St. Olavs hospital

Myk og god: Gusse - din venn på sykehuset.

Gusse i Adresseavisen:

En grevling har gitt resultater på St. Olav

Last ned saken i PDF-format

Gusse grevling er St. Olavs psykososiale maskot. Gusse kan hjelpe barn og foreldre med å forstå hva som skal skje under et sykehusopphold. For eksempel ved at helsepersonell kommuniserer og forklarer, med Gusse som utgangspunkt, hvordan prøver, undersøkelser og behandling utføres. 

Pasient- og brukerrettighetsloven skal ivareta barns rett til å bli lyttet til og hørt fra de er modne nok til å danne seg egne meninger. Det betyr at det skal legges vekt på hva barn sier og mener fra de er små. Barnets mening bør danne grunnlag for vurdering av hva som kan regnes som akseptable grenser for bruk av tvang på sykehus. Til de minste barna blir dette foreldrenes oppgave. Det er viktig at foreldre og/eller andre nære pårørende involveres og lyttes til. De er barnets viktigste støttespillere, og må også forberedes for å kunne hjelpe barnet med gjennomføringen av nødvendig behandling.

Det er flere sykehus i Norge som har egen maskot, og som St. Olavs hospital har latt seg inspirere av: Oslo universitetssykehus har musa Rasmus og Nordlandssykehuset har flodhesten Hippo. 


Les mer om Gusse på St. Olav her

 

 

Sist oppdatert 27.06.2024