Videoanalyse av syke nyfødte

Cerebral parese (CP) kan oppstå som følge av for tidlig fødsel eller andre sykdommer i nyfødtperioden og blir vanligvis ikke diagnostisert før ved 1 til 2 års alder. Ved hjelp av videoopptak av spedbarnets bevegelser ved 12 - 17 ukers alder etter termin, kan en trenet ekspert identifisere bevegelsesmønstre som har sammenheng med senere diagnose av CP. Tidlig identifisering av CP er viktig for at vi kan starte tilrettelegging og behandling tidlig, og for å gi best mulig støtte og oppfølging til barnet og familien.

Hvert år blir 15 millioner premature barn født. Ca. 4% av disse har Cerebral Parese. Tidlig tiltak kan gi tidlig diagnose, som igjen kan bidre til å redusere skadene.

Vi bruker analyse av videoopptak av barnets spontane bevegelser som del av en medisinsk utredning med tanke på utvikling av cerebral parese hos syke nyfødte. Slike videoopptak har så langt vært utført på sykehus. Nå kan du selv ta videofilm av ditt spedbarns bevegelser hjemme og sende den til eksperter ved sykehuset for undersøkelse.

Forberedelser

Du trenger ikke et profesjonelt videokamera for å gjøre opptak av barnet ditt. Det holder at du bruker telefonene din.

Denne instruksjonsfilmen viser dere hvordan vi ønsker at du gjør videoopptaket av barnet:

Sett inn lenke til video

Film barnet etter de krav som vis på instruksjonsvideoen. Du skal ta to opptak, det første opptaket skal du ta 12 uker etter termin. Det andre 17 uker etter termin.  

Videoene.... (hvordan sender de inn filmene?)...(hvordan følges de opp..?)..

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva gjør jeg dersom jeg ikke har ensfarget body til barnet mitt?

Svar: Dersom det er varmt nok og barnet ditt er fornøyd, kan du la det ligge i bare bleien. 

Hva menes med at underlaget skal være stort nok?

Svar: Underlaget er stort nok når barnets armer og ben er innenfor ytterkantene på underlaget også når barnet strekker seg ut. Underlaget skal også aller helst være ensfarget.

Hva betyr det at underlaget skal være stødig?

Svar: Det er viktig at underlaget ikke krøller eller beveger seg når barnet ditt beveger armer og ben. Underlaget bør derfor være av en viss tykkelse eller stivhet så det ikke beveger seg under filmingen. Det skal også være godt å ligge på, men ikke så mykt at barnet slutter å bevege seg fritt.

Hvordan kan jeg vite at det er nok lys?

Svar: Det er nok lys når en vanlig video eller bilde kan bli tatt uten bruk av blits. Det beste er en jevn og generell belysning ovenfra. Unngå skarp belysning fra lamper eller solskinn fra vinduer som gir skyggeeffekter.

Hva betyr det at barnet mitt skal være tilfreds når videofilmingen utføres?

Svar: Barnet er tilfreds når han/hun er mett, passe varm og føler seg trygg.  

Hvorfor kan ikke barnet bruke smokk når det filmes?

Svar: En smokk gjør ofte at barnet beveger seg mindre. Dette vil kunne påvirke undersøkelsen.

Kan jeg snakke eller kommunisere med barnet mitt når det filmes?

Svar: Nei. Bevegelsene som skal undersøkes forekommer bare når barnet beveger seg spontant og er helt uforstyrret. Hvis barnet forstyrres, vil bevegelsene påvirkes og undersøkelsen blir upålitelig. Det er greit at barnet hører kjente lyder og stemmer lavt i bakgrunnen for at det skal føle seg trygg, men som ikke forstyrrer det direkte.

Hvorfor må telefonen være rolig når jeg filmer barnet mitt?

Svar: Forflytning eller bevegelser i kameraet gjør det vanskelig å skille bevegelser i kamera fra bevegelser hos barnet. Hold derfor telefonen så rolig som mulig i de tre minuttene du skal filme. Prøv å stå stødig og avslappet med en god posisjon av armene dine og senkede/avslappede skuldre. 

Hvorfor skal føttene mine synes i bildet når jeg filmer?

Svar: Når føttene dine synes nederst i bildet, betyr det at du står med riktig posisjon (vinkel) av kameraet slik at barnet sees rett ovenfra. Dette gir muligheten til å undersøke barnets bevegelser i hele kroppen på en god måte.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke greier å filme barnet mitt i 3 minutter uten at det blir forstyrret eller begynner å gråte?

Svar: Da kan du ta et nytt opptak senere på dagen eller en annen dag når barnet ditt er mer tilfreds. Dersom det fortsatt er vanskelig, og du ikke får det til etter gjentatte forsøk, kan du sende inn et opptak som er ned mot ett minutts varighet.

Hva gjør jeg dersom ikke videofilmen blir bra på første forsøk?

Svar: Da kan du ta en ny videofilm som tilfredsstiller kravene i instruksjonsfilmen på et annet tidspunkt (for eksempel dagen etter).

Hvorfor skal jeg se gjennom videofilmen før sending til undersøkelse?

Svar: Dersom ikke videofilmen tilfredsstiller kravene i instruksjonsfilmen (påkledning, lys, posisjon, barnets humør etc.), må du ta et nytt opptak. Dette vil minimere risikoen for at vi må slette filmen og ikke får brukt den til undersøkelsen.

Hvorfor skal det tas og sendes inn to videofilmer av barnet mitt?

Svar: To undersøkelser tatt på ulike tidspunkt vil vise om barnets bevegelsesmønster er stabilt over tid. Dette vil gi et sikrere og mer pålitelig resultat av undersøkelsen.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke får tatt de to videofilmene i riktig tidsperiode eller bare greier å ta et opptak?

Svar: Det andre opptaket kan tas helt frem til 17 uker etter termin, men det beste er om du får tatt det på angitt tidspunkt (12 uker etter termin). Hvis du bare får tatt ett opptak, er det viktig at du sender inn dette slik at undersøkelsen kan utføres på dette opptaket.

Fant du det du lette etter?