HelsaMi

Puss tenner, vask hender og rør deg!

Visste du at disse tre enkle tiltakene kan redusere risikoen for at du får en nedre luftveisinfeksjon mens du er innlagt på St. Olavs hospital? 

​St. Olavs hospital har det siste året jobbet aktivt for å redusere antall helsetjenesteassosierte infeksjoner på sykehuset. Dette er infeksjoner som kan oppstå når en pasient er innlagt på sykehuset, og kan være alt fra blodbaneinfeksjoner, urinveisinfeksjoner, postoperative sårinfeksjoner til nedre luftveisinfeksjoner. 

Nå er det pasientenes tur til å bidra til egen helse og selv delta i forebygging av HAI gjennom å bli påmint enkle gjøremål som kan redusere risikoen for nedre luftveisinfeksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet

klistremerkeKilden.jpg

Nedre luftveisinfeksjoner kan være alvorlig

Medisinen skiller mellom øvre – og nedre luftveisinfeksjoner. Øvre luftveisinfeksjoner sitter i nesen og svelget, og kan være et annet ord for forkjølelse. Nedre luftveisinfeksjoner sitter lenger ned i luftveiene, og kan forårsakes av bakterier som vi selv har i kroppen eller virus som finnes i luftveiene som smittes via dråper fra munn eller nese. Nedre luftveisinfeksjoner som lungebetennelse, en pneumoni, er blant disse infeksjonene og de kan ofte være mer alvorlig.

En nedre luftveisinfeksjon kan oppstå på flere måter. Virusinfeksjoner kan oppstå ved dråpesmitteoverføring fra person til person. Bakterieinfeksjoner kan oppstå når bakterier fra for eksempel fra magesekken via spiserøret kommer ned i luftveiene på grunn av behandling, underliggende sykdom, respiratorbehandling, kirurgi, immobilitet, redusert hosterefleks med mer. Nedre luftveisinfeksjoner kan også oppstå ved kryss-smitteoverføring der smitte kan overføres via utstyr, dårlig håndhygiene eller dårlig hostehygiene.     

Derfor er tannpuss viktig for lungene

Det finnes heldigvis enkelte grep pasientene selv kan gjøre for å redusere risikoen for å få en infeksjon i de nedre luftveiene. God håndhygiene er første bud. Slik unngår du å føre bakterier og virus opp til munn og nese. God håndhygiene hindrer også spredning av eventuelt egne bakterier eller virus til andre.

Mobilisering, eller å være i aktivitet, er et annet virkemiddel for å redusere risikoen. Når man ligger flatt eller beveger seg lite eller ingenting kan slim i luftveiene hope seg opp i lungene og kan medføre en luftveisinfeksjon. Når man er i ro puster man dårligere og hoster mindre. Hosterefleks og god pust forebygger infeksjoner, og dette er lettere når man er i aktivitet eller er mobilisert. Målet er ikke en joggetur, ofte kan bare det å sitte litt på sengekanten i første omgang være godt nok. All bevegelse er bra!

Det tredje punktet er tannstell. Rene tenner og ren munnhule forebygger at bakterier bosetter seg i munnen, som kan medføre de vi kaller kolonisering av bakterier, det tannlegen kaller plakk eller biofilm. Disse bakteriene kan lett forflytte seg til luftveiene og føre til en nedre luftveisinfeksjon. Sykehus har ofte et annet bakteriemiljø enn hva man har hjemme, derfor er dette enda viktigere når man er syk og er innlagt på sykehus å hindre en slik kolonisering av bakterier.

Speilklistremerker

I høst forventes det fortsatt innleggelser for Covid-19. Det er derfor enda viktigere enn før å forebygge nedre luftveisinfeksjoner. 

På alle speil på pasientrom og toalett i fellesområder vil det derfor limes opp speilklistremerker som gir pasientene påminnelser om å gjennomføre tiltakene.

Om våre pasienter ikke får til dette selv, vil personalet hjelpe til med dette.