
Årets publikasjon: Tone S. Løvvik, Eszter Vanky og Sven M. Carlsen var tilstede for å motta prisen fra direktør Aasved fredag. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital
– Denne publikasjonen er i høyeste grad en verdig vinner, og komiteen var enstemmig om hvem som skulle få prisen. Den er et godt eksempel på det å gå fra en basalbiologisk hypotese til en klinisk problemstilling, siterte Grethe Aasved fra juryens begrunnelse.
Artikkelen presenterer data basert på tre randomiserte kontrollerte studier, hvorav to er multisenterstudier og den siste er et nordisk felles prosjekt. Disse viste at metformin gitt til gravide kvinner med Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kunne forebygge sene aborter og premature fødsler, men også at behandlingen ikke har noen effekt på svangerskapsdiabetes.
Arbeidet er publisert i anerkjente The Lancet Diabetes & Endocrinology. Juryen vektlegger at arbeidet er publisert i et svært anerkjent tidsskrift - The Lancet Diabetes & Endocrinology - og at det er både initiert og ledet av St. Olav, i nært samarbeid med NTNU.
Disse forfatterne fra St. Olav/NTNU har bidratt til studien: Tone S Løvvik, Sven M. Carlsen, Øyvind Salvesen, Maria Underdal og Eszter Vanky.
Tjenesteinnovasjonsprisen
Nytt av året er at det som tidligere ble kalt Forbedringsprisen nå er endret til Tjenesteinnovasjonsprisen. Blant fem søknader gikk årets pris til et miljø som ifølge juryen på en forbilledlig måte har klart å endre sin arbeidshverdag under en krevende pandemiperiode.
VINNEREN: Nidaros DPS for arbeidet med implementering av videokonsultasjoner

Beste tjenesteinnovasjon: Liv Engvik og Odd Gunnar Ellingsen mottok prisen på vegne av Nidaros DPS fredag. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital
– Gjennom tydelig ledelse og god involvering, opplæring og oppfølging av fagfolk har avdelingen evnet å tenke nytt til stor fordel for pasientene, påpekte Grethe Aasved før hun delte ut prisen til Odd Gunnar Ellingsen og Liv Engvik fra Nidaros DPS.
Med sine 300 ansatte har avdelingen alene stått for gjennomføring av nesten 14 000 videokonsultasjoner, noe som utgjør 37 prosent av alle gjennomførte videokonsultasjoner ved sykehuset. Juryen fremhever at dette har bidratt til at man har fått mengdetrening og erfaring som vil komme hele sykehuset til gode. Miljøet har vært ansvarlig for å gjennomføre morgenmøter i oppstarten og har deltatt på erfaringssamlinger for å gi kunnskap både lokalt og regionalt.
– Denne tjenestinnovasjonen representerer et eksempel på hvordan vi først får satt den gode ide ut i livet når krisen treffer oss, sier Aasved.
Arbeidsmiljøprisen 2020
Arbeidsmiljøprisen deles hvert år ut til grupper, seksjoner eller enkeltpersoner som har bidratt med inspirasjon, motivasjon og trygghet til sine kolleger, og som på sin måte har fremmet et godt arbeidsmiljø på St. Olavs hospital.
VINNEREN: Ledergruppen ved Avdeling for Medisinsk mikrobiologi (AMM) for håndteringen av koronaprøver under pandemien i 2020

Fortjent heder: Bente Hagh, Andreas Brun og Sandra Halvorsen Fredheim mottok Arbeidsmiljøprisen på vegne av ledergruppen ved Avdeling for Medisinsk mikrobiologi fredag. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital
– Prisen går til en avdeling som på kort tid ble snudd fullstendig på hodet, og sjelden har en pris vært mer fortjent enn akkurat denne nå i år, påpekte Grethe Aasved.
Da koronapandemien kom til Norge ble avdelingen på kort tid snudd på hodet. Mengden koronaprøver ble stor og har siden mars bare blitt større. Avdelingen måtte på kort varsel gå over fra dagdrift til døgndrift for å håndtere den ekspansive mengede koronaprøver - samtidig som de skulle opprettholde kvalitet og svartid på andre prøver.
Dette førte til store endringer på avdelingen, med mindre kontakt med kollegaer, stress, lange arbeidsdager og slitne kropper.
– I denne perioden har ledergruppen gått foran med trygghet, kontroll og ro, sier Aasved.
I juryens begrunnelse kommer det fram at «ansatte gir tilbakemelding om at de har hatt god dialog med lederne. De har fått nødvendig informasjon, skryt og oppmuntrende ord, mat, frukt, snacks og en hjelpende hånd når det har vært nødvendig. Ledergruppen ser hver enkelt noe som bidrar til at humøret i avdelingen er tilstede, man har tålmodighet med hverandre og er rustet for dager og uker hvor det kreves ekstra mye av alle. Dette bidrar til godt samhold, at de hjelper hverandre og holder motet oppe».
– Ansatte som jobber godt og står på over tid, er ansatte som trives med det de gjør og der de er, understrekte direktøren.
Det gode arbeidsmiljøet i avdelingen vurderes også å være en forutsetning for av avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olav har en av de beste svartidene på koronaprøver i landet. Noe som er et helt sentralt bidrag til det lave smittetrykket i regionen.
Ledergruppen består av avdelingssjef Inger Johanne Haugen og seksjonslederne Hanne Ringkjøb Skjelstad, Vibeche Falch-Larsen, Bente Hagh, Sandra Fredheim-Halvorsen og Andreas Brun.