
Ungdata er lokale ungdomsundersøkelser gjennomført over hele landet. Gjennom Ungdata får ungdom tilbud om å være med i en spørreundersøkelse om hvordan det er å være ung i dag. Målet er å få en oversikt- lokalt, regionalt og nasjonalt- over hvordan dagens ungdom har det, og hva de driver med i fritiden. Undersøkelsene foregår i skoletiden, og er siden 2010 blitt gjennomført på de aller fleste ungdomsskoler og videregående skoler - de fleste steder flere ganger, gjerne med tre års mellomrom.
På denne siden kan du gå inn på Norges-kartet og se resultatene for din kommune
Her finner du hele rapporten i PDF-format
Undersøkelsen viser at det står bra til med norsk ungdom
- 85 prosent av ungdommen er tilfreds med livet sitt, og 80 prosent mener at de har alt de ønsker seg.
- De aller fleste er godt fornøyd med foreldrene sine, med skolen og lærerne sine og med lokalmiljøet der de bor.
- Ni av ti har nære og fortrolige venner - og nesten alle har venner å være sammen med både på skolen og i fritiden.
- De fleste lever en aktiv fritid der sosiale medier, dataspill, trening, organiserte fritidsaktiviteter, skolearbeid og det å være sammen med venner preger hverdagen.
- Flertallet rapporterer om god fysisk og psykisk helse.
- Framtidsoptimismen blant norsk ungdom er stor.
Samtidig avdekker rapporten noen områder som gir grunn til bekymring, og som det er viktig å rette et spesielt søkelys mot.
- Sju prosent rapporterer at de er utsatt for mobbing fra jevnaldrende. Dobbelt så mange har opplevd ulike former for seksuell trakassering.
- En av fem ungdommer har blitt utsatt for trusler eller direkte vold fra jevnaldrende, og fire prosent har opplevd å bli slått av en voksen i familien.
- Ungdata inneholder spørsmål som kartlegger hvor mange som har opplevd å ha mildere psykiske helseplager. 15 prosent av elevene på ungdomsskolen og 21 prosent av elevene på videregående har den siste uka hatt mange slike psykiske helseplager.
- Sju prosent har daglig vondt i hodet.
- Fem prosent av ungdomsskoleelevene får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine.
- I tredje klasse på videregående skole er annenhver gutt tilbudt cannabis det siste året.
Et annet viktig funn er at årets tall i all hovedsak skiller seg lite fra fjorårets. Dette er verdt å merke seg, fordi Ungdata de siste fem årene har dokumentert en utvikling som på flere områder har gått i negativ retning.
På grunn av koronasituasjonen ble 2020 et spesielt år også for Ungdata. Ungdata var planlagt gjennomført i 118 kommuner. Datainnsamlingen ble imidlertid stanset etter at skolene stengte i midten av mars. Fram til dette tidspunktet var omtrent halvparten av årets data samlet inn. Siden denne rapporten også baserer seg på undersøkelser som ble gjennomført i 2018 og 2019, gir datamaterialet et godt statistisk grunnlag for å si noe om situasjonen for ungdom på nasjonalt nivå. Bakerst i rapporten kan du lese mer om datagrunnlaget.
Kontaktpersoner i Midt-Norge
Trøndelag

Jo Arild Salthammer, rådgiverTlf: 959 10 981
E-post:
jo.arild.salthammer@stolav.no
Renate Kleivhaug Vesterbekkmo, rådgiver
Tlf..: 91313664
E-post: Renate.Kleivhaug.Vesterbekkmo@stolav.no
Møre og Romsdal

Rune Akerø Svenslid, rådgiver
Tlf: 922 45 700
rune.akero.svenslid@stolav.no
Av:
Trond Ola Tilseth