HelsaMi

Tar terapien ut i terrenget

Prosjektet «Utendørsterapi – livsmestring støttet av naturen» ble sparket i gang denne uka med den første av tre samlinger på Skallstugu i Levanger. Nå skal flere bli friskere i frisk luft.

​Utendørsterapi eller friluftslivsterapi vil si at man benytter seg av naturen i behandling av mennesker med rusrelaterte, psykiske eller sosiale helseutfordringer. Fylkesmannen har innvilget midler til et prosjekt som skal sette utendørsterapi på dagsorden innenfor feltet rus og psykisk helse.

- Vi ønsker å etablere et nettverk for utendørsterapi. Målet med prosjektet er å gi kompetanse til de som jobber innenfor feltet, motivere til å komme i gang, og legge planer for utvikling, forklarer rådgiver Sigrid Rohde ved KoRus Midt.

Kompetansesenteret samarbeider med Fylkesmannen, NAPHA, RIO, Mental Helse og KBT om å organisere tre samlinger for fagfolk i Midt-Norge som ønsker å lære hvordan man bruker naturen som terapirom.

Naturen som verktøy

Den første samlingen fant sted mandag og tirsdag i denne uken. Her deltok ansatte i rus- og psykisk helsefeltet fra kommunene Lierne, Nærøysund, Levanger, Verdal og Trondheim, samt representanter fra FIRE, Kvamsgrindkollektivet, Psykiatri ved psykosepost i Nord Trøndelag, Lade Behandlingssenter og Lærings- og mestringssenteret ved KoRus Midt.

Are Lerstein, tidligere rusavhengig og grunnlegger av organisasjonen Medvandrerne var en av bidragsyterne under samlingen. Lerstein ble tidligere i år kåret til Årets Villmarking for Medvandrernes innsats for å hjelpe folk ut av rusavhengighet. Organisasjonen bruker naturen som en metode og mulighetsarena for å skape motivasjon for endring.

are lerstein sitter ved et bål, hytte i bakgrunnen

Are Lerstein

- Det er ikke kompliserte ting vi driver med. Naturen har vært der hele tida, og vi mennesker er selv natur. Når vi er ute i skogen eller fjellet skaper vi opplevelser og gode minner i fellesskap. Rundt bålet er det lettere å snakke om ting man ellers flykter fra, eller ruser seg vekk fra. Deltagerne bygger relasjoner seg imellom, men finner også måter å håndtere relasjonen de har til seg selv. Til dette er naturen et fantastisk verktøy, sier Lerstein.

En skog av muligheter

Are Lerstein, Årets Villmarking
 

Etterlengtet verktøy

Han er svært positiv til prosjektet «Utendørsterapi – livsmestring støttet av naturen».

- Å være en del av et slikt nettverk er noe vi har savnet. Slik kan vi alle som jobber på dette området bli bedre, utvide arenaen og se forbi begrensningene. Vi i Medvandrerne sitter inne med mye erfaringskompetanse, som vi ønsker å dele med andre, samtidig som også vi kan lære. Det er bokstavelig talt en skog av muligheter der ute.

 Fra enhet for psykisk helse og rus i Trondheim kommune deltok Yvonne Bøkseth og Hilde Nielsen, som jobber ved Mottaks og oppfølgingssenteret.

- Jeg ble veldig inspirert av å være med på samlingen, spesielt av å høre hva de andre vi møtte hadde fått til. Det er så mange muligheter ved å bruke utendørsterapi. Man vet jo at dette er godt for kropp og hode. Dette med bålterapi kjente jeg er noe vi kan ta med oss videre. Det blir fine samtaler rundt bålet. Man trenger en og arena for å snakke ut om det man føler på og står i, sier Bøkseth.

portrett av yvonne bøkseth

Yvonne Bøkseth

Hun forteller at både ansatte og brukere har ønsket at MO-senteret utvikler tilbudet sitt i retning av friluftsaktiviteter.

- Etter at vi kom hjem fra samlingen ble vi sittende og drodle i en og en halv time for å finne ut hva vi kan gjøre i vår enhet. Vi skal sette opp noen forslag som vi vil ta med til ledelsen.

Utgangspunktet for prosjektet er et webinar som ble arrangert med hele 170 deltakere tidligere i år.

- Den store deltakelsen viser at det er stor interesse for utendørsterapi. Vi kunne ha hatt mange flere enn de 25 deltakerne som var med denne uken også, men på grunn av koronarestriksjonene måtte vi begrense oss, forklarer Sigrid Rohde ved KoRus Midt.

Kontakt


Sigrid til ansattesidene.jpg
Sigrid Rohde
Rådgiver, KoRus Midt
Tlf.: 918 48 104
E-post: sigrid.rohde@stolav.no