Siden 2010 har vi i Norge hatt lovverk som skal sikre at barn og mindreårige søsken som er pårørende blir ivaretatt når foreldre og søsken er syke.
Barnespor skal bidra til at barna ikke blir glemt av samfunnet når voksne i familien deres er rusavhengige eller har psykisk sykdom.
Den nyeste utgaven er også på en nettside som heter www.barnespor.comDet trykte heftet kan bestilles hos KoRus Midt (korus@stolav.no)
- Dessverre er det fortsatt ofte slik at mange mindreårige hverken blir fanget opp, informert eller godt nok fulgt opp av hjelpeapparatet når foreldre eller søsken er i behandling, sier Helga Melkeraaen i KoRus Midt.

Helga Melkeraaen
Hun peker på at det fortsatt er mye tabu knyttet til både rus og psykisk helse.
- Mange fagfolk synes det er vanskelig å snakke om. Med Barnespor forsøker vi å rive ned noen av barrierene som står i veien for å informere og følge opp barn som lever med rus og problemer med psykisk helse i familien, sier Melkeraaen.
Hun understreker at det i dag finnes en rekke gode ressurser som kan være til hjelp i arbeidet med barn som pårørende. På barnespor.com finnes en egen liste over litteratur, filmer, e-læringskurs og annet.
Barnespor var i første omgang laget for spesialisthelsetjenesten. I den nyeste utgaven er ansatte i førstelinjetjenesten også en del av målgruppen.
Barnespor er delt opp i fire verktøy:
Barnespor 1
Når du er urolig for et barn
Dette verktøyet er for deg som møter barn og unge i ditt daglige virke (for eksempel som lærer eller barnehageansatt). Du kan være den første til å oppdage barn som lever med rusproblem eller psykisk sykdom i familien. Dette kan både skje i møte med barnet selv, søsken eller foreldre.
Barnespor 2
Kartleggingsskjema
Relevante og nødvendige opplysninger som kommer frem under arbeidet med barn som pårørende skal registreres i pasientens journal, ikke i egen journal for barn som er pårørende. Kartleggingsskjemaet du finner her er et eksempel som eventuelt kan brukes som mal for kommuner som ønsker å lage sitt eget.
Barnespor 3
Guide til foreldresamtaler
Forslag til hvordan du kan ta opp ulike tema med en eller begge foreldre, for å få kunnskap om barnets situasjon, motivere til å involvere barnet og planlegge hvordan dere best kan gjøre det. Her finner du også forslag til hvordan du kan møte forelderens reaksjoner når han eller hun tilbys hjelp for å sikre barnet nødvendig og tilpasset informasjon. Begge foreldre bør involveres
Barnespor 4
Guide til barnesamtaler
Forslag til hvordan du kan strukturere samtalene i en trygg kontekst for å sikre at barnets behov blir ivaretatt. Her ligger også påminnelser om hva barn kan ha behov for å vite.
Helga Melkeraaen har ledet arbeidet med å revidere Barnespor i en arbeidsgruppe i KoRus Midt, der også Reidun Korssjøen fra Fylkesmannen i Trøndelag har deltatt.
Den første utgaven av Barnespor ble utviklet i regi av Rusbehandling Midt-Norge RHF, som en del av utviklingsprosjektet BiRus (Barn i rusfamilier 2009 - 2012) Prosjektet var finansiert av Helsedirektoratet. Rådgiver Mette Grytten var prosjektleder og hadde ideen til Barnesporheftet. Barneansvarlig personell fra psykisk helsevern og rusfeltet i Helseregion Midt-Norge deltok, sammen med prosjektgruppa, i utviklingen av heftet.
Kontaktpersoner
Dolores Didovic
Seksjonsleder LMS
Tlf: 922 66 448
E-post:
dolores.brox@stolav.no

Inger Lise Leite
Rådgiver seksjon Trøndelag
Tlf: 952 37 049
E-post: inger.lise.leite@stolav.no
Kolbjørn Gjære
Rådgiver seksjon Møre og Romsdal
Tlf.: 950 34 148
E-post: kolbjorn.gjere@stolav.no