HelsaMi

Islandsmodellen – Noe for oss?

Islands ungdommer var blant de som ruset seg mest og tidligst i Europa. Så tok det islandske samfunnet noen svært suksessfulle grep. 16. september arrangeres fagdag om Islandsmodellen på Scandic Lerkendal.

​Gjennom systematisk arbeid har islandsk ungdoms bruk av alkohol, narkotika og tobakk sunket drastisk de siste to tiårene.

ung jente og gutt med ølflaske. illustrasjonsbilde

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Endringer i islandske 15- og 16-åringers rusbruk fra 1998 til 2016

  • Alkohol: Andelen ungdommer som hadde vært beruset det siste året sank fra 42 til fem prosent.
  •  Cannabis: Andelen som hadde brukt hasj/marihuana sank fra 17 til sju prosent.
  • Tobakk: Andelen dagligrøykere sank fra 23 til tre prosent.

I dag er islandsk ungdom er blant de som drikker minst alkohol, cannabis og tobakk i Europa. Resultatene har fått stor oppmerksomhet, både av norske og av internasjonale medier.

Islandsmodellen i Midt-Norge?

I samarbeid med Trøndelag fylkeskommune har KoRus Midt invitert Håkan Leifman fra Planet Youth for å fortelle oss om Islandsmodellen. Vi håper dette kan gi inspirasjon og verktøy til kommunene i Midt-Norge til å iverksette gode tiltak for å forebygge og utsette alkoholdebut blant ungdom.

Arrangementet er gratis for ledere og ansatte i kommuner, fylkeskommune og fylkesmannen i Trøndelag. Vi oppfordrer til å ta med ungdomsrepresentanter fra kommuner og ulike ungomsråd (også gratis).

For øvrige deltagere er deltageravgiften på 750 kroner. Disse kan kontakte vår rådgiver Renate Vesterbekkmo på e-post: renate.vesterbekkmo@stolav.no

Tid: 16. september fra klokken 09.00 til klokken 15.00

Påmeldingsfrist: 30. august

Sted: Scandic Lerkendal

Trykk her for påmelding og program