Hepatittbussen tilbyr informasjon i rusmiljøene og leverundersøkelse av smittede. Det er proLARNett og Fagrådet som står bak bussen. Hepatittbussen har fått tilskuddsmidler til å kjøre en uke per måned i år og antakelig også i 2022 og 2023.
Brukerne får testet seg for hepatitt C med fingerstikk , og hvis testen er positiv får de tatt ultralyd av leveren. Behandlingen settes raskt i gang med tablettkur.
Denne uken er bussen på besøk i Trondheim. Mandag fikk brukerne testet seg hos Helse- og overdoseteamet i Kjøpmannsgata. Onsdag kan de møte opp mellom klokken 09.00 og klokken 12.00 i Frelsesarmeens lokaler i Hvedingsveita, og fra klokken 13.00 til klokken 15. 00 i området bak Vår Frue Kirke. I tillegg reiser bussen rundt på ulike botilbud.
Turne i Midt-Norge
Hepatittbussen var i sommer på en turne i Møre og Romsdal, der de besøkte flere kommuner. Neste uke går turen til Verdal, og i september kommer bussen blant annet til Steinkjer, Namsos og Levanger.
Hepatittbussen startet som et prosjekt med oppsøkende tjeneste i 2018, for å gi behandling for hepatitt C. Fra november 2019 til november 2020 ble 324 pasienter testet. 102 var positive og 98 fikk resept og gjennomførte behandling.
Satsningen på å øke behandlingen av Hepatitt C startet i 2013. På den tiden ble det anslått å være mellom 15000 og 20000 personer som var smittet. De føreste årene ble flere tusen personer behandlet årlig. I dag regner man med at det er 2000 smittede igjen på landsbasis.
- Når forekomsten er så mye lavere, må vi mer aktivt ut for å finne personer med smitte. Før var det mange som ville testes og få behandling, men trykket er merkbart lavere. Samtidig kan man kan få resmitte, så det er viktig å jobbe videre med å avdekke og behandle, sier Ronny Bjørnestad fra Prolar Nett.

Fra venstre: Ronny Bjørnestad (proLARNett), Kjell Karlsen (Helse-og overdoseteamet), Kenneth Egeland (proLARNett) og Nora Skånøy (Helse-og overdosetamet) Foto: Stein Arve Strand
Gir leversykdom etter flere år
Helsedirektoratets mål er at ingen i Norge skal dø eller bli alvorlig syk av hepatitt C-virus i fremtiden. Alle som er smittet med hepatitt C tilbys nå gratis behandling. Helsedirektoratet har utarbeidet
nasjonale faglige råd, som skal hjelpe kommunene og helseforetakene i dette arbeidet.
KoRus Midt-kontakt for overdoseforebyggende arbeid i kommunene

Stein Arve Strand, rådgiver
Tlf: 971 41 110
E-post: stein.arve.strand@stolav.no