
Undersøkelsen bidrar til reell brukerinnflytelse. Foto: Everton Vila (Unsplash)
Brukertilfredshetsevalueringen viser hvordan personer med rusmiddelproblemer evaluerer de kommunale tjenestene de mottar.
- Vi er veldig glade for at 45 kommuner i Norge deltar på kartleggingen, og ser frem til et godt samarbeid og spennende resultater, sier prosjektleder Ranita Larsen Nersund i Kompetansesenter rus - Midt-Norge.

Prosjektleder Ranita Larsen Nersund
Evalueringen har foregått siden 2017. Undersøkelsen er delt inn i en kvantitativ og en kvalitativ del. Sistnevnte består av 60 dybdeintervjuer i fem norske kommuner: Trondheim, Ålesund, Oslo, Bergen og Tromsø. Målgruppen for dybdeintervjuene er yngre (18-23 år) og eldre (65 år +) brukere.
Brukertilfredshetsevalueringen er et viktig bidrag på veien mot å nå det første hovedmålet i opptrappingsplanen for rus: Å sikre reell brukerinnflytelse gjennom fritt behandlingsvalg, flere brukerstyrte løsninger og sterkere brukermedvirkning ved utforming av tjenestetilbudet.
Om resultatene:
Resultatene fra høstens nasjonale kartlegging vil bli presentert i en rapport som leveres til Helsedirektoratet i februar 2020. Resultatene bidrar til å vurdere om opptrappingsplanen på rusfeltet (2016-2020) har ønsket effekt, og er åpent tilgjengelig for de som ønsker å lese den.
Kommuner som har ti eller flere svar fra brukerne vil få en egen resultatrapport fra KoRus Midt i løpet av våren 2020. Kommuner med svar fra færre enn ti brukere vil få en rapport basert på kommunestørrelse og/eller geografi, der deres svar er slått sammen med svar fra andre aktuelle kommuner.
Hva skjer videre?
Den nasjonale kartleggingen har foregått siden 2017 og årets gjennomføring er nummer to i rekken.
Rapportene fra forrige måling finner du her
Den tredje målingen vil gjennomføres høsten 2020, og rekruttering av kommuner til denne vil starte allerede i februar 2020.
- Vi håper samtlige kommuner som deltar på årens måling er motivert til å delta også på neste måling, sier Nersund Larsen i KoRus Midt.
Ambisjonen er å øke antall deltakerkommuner til målingen i 2020. Nersund Larsen peker på at det er viktig at kommunene ser nytteverdien av å delta, både for egen del og for å bidra til nasjonal innsikt i temaet.
- For brukernes del håper vi de oppfatter det som meningsfullt å gi tilbakemelding på tjenestene de mottar, og således bidra til positiv tjenesteutvikling og kvalitetssikring, sier Nersund Larsen.