Helsenorge
Ansatte henter spyttest selv - ha med ansattkort og ha på munnbind

Koronatest for ansatte på St. Olav

Ansatte som trenger en PCR-test, henter dette selv på testsenter korona. Man trenger ikke å bestille time til dette. Svar kommer på helsenorge.no.

Åpningstider testsenter 

- for henting og levering av spyttest


07.15 - 14.30 alle hverdager
Pause 11.00 - 11.45

​Ansatte som har symptomer på korona og/eller er nærkontakt til smittet, må ta en PCR-test. Frem til 22. november tok personell ved testsenteret PCR-test på ansatte med nasofarynx-test (nese og munn), men denne er nå erstattet med spyttest som ansatte tar selv. Ansatte tar nå PCR-test ved å hente ut en spyttest på testsenter korona. 

Praktisk informasjon om PCR spyttest

​Se film her av hvordan du tar testen​


 • Test hentes på testsenter korona, der testingen har foregått hele tiden (ved siden av Forsyningssenteret). Ansatte trenger ikke å bestille time til henting av test.
 • Det er tydelig merket utenfor testsenteret hvor man skal hente og hvor man skal levere testen.
 • Ved henting av test, må ansatte ha med seg ansattkortet og ha på munnbind.
 • Man kan bare hente ut test til seg selv. 
 • Testen kommer med bruksanvisning og QR-kode til instruksjonsfilm, og denne filmen er også tilgjengelig lenger opp på denne siden. 
 • Testen kan tas i bilen eller hjemme, og ikke inne i sykehusets arealer.
 • ​Testen leveres på testsenteret etter prøvetaking, fortrinnsvis samme dag som den ble hentet. Ikke send tester i rørposten.
 • Ved levering av test, må man ha med seg ansattkortet og ha på munnbind.
 • ​Testsvar kommer på helsenorge.no som før. 
OBS. UTM-rørene (transportrør) i spyttestene tåler ikke temperaturer under 2 grader celcius.

​​Hvor henter jeg testen?

Testen hentes på testsenter korona, på Øya i Trondheim. Testsenteret ligger i en brakke til høyre for Forsyningssenteret, ved enden av Akutten og Hjerte-lunge-senteret. 


​Telefon testsenter korona: 73 55 44 00. Telefontid: 07.15 - 15.00.

Test i helga eller utenfor åpningstid?

For testing utenfor åpningstid, henvises det til testtilbudet i egen hjemkommune. 

Tester kan også leveres inn i kommunen utenom åpningstid på sykehusets testsenter, det må da påregnes noe lengre svartid. 

Åpningstider på Leutenhaven, Erling Skakkes gate 40
Hverdager: 08.30 - 21.30
Helg: 08.30 - 14.45

Prøvesvar

Prøvesvar (både positive og negative) fra testing av ansatte formidles fortløpende, da det er viktig for planlegging av drift. Du får beskjed om når du kan se ditt prøvesvar på helsenorge.no, og trenger ikke å ta kontakt med laben​.

St. Olav har også antigen-hurtigtest for ansatte

Antigen-hurtigtest kan hentes i AHL-resepsjon. Du må ha med deg ansattkortet ditt og ha på munnbind når du henter testen. Du behøver ikke å bestille time til henting, og uthenting registreres ikke. 

Du kan hente antigen-hurtigtest ved nyoppståtte vage luftveissymptomer eller milde restsymptomer, og du ellers har god allmenntilstand og ikke feber. Vage symptomer kan være vondt i hodet, rusk i halsen, lett snufsete, lett hoste. ​

Enheter i Trondheim utenfor Øya: Test hentes i AHL-resepsjon, Øya.
Orkdal: Test hentes i hovedekspedisjon.
Røros: Test hentes i hovedekspedisjon.​​​

​Les mer om antigen-hurtigtest for ansatte; indikasjon og oppfølging

Indikasjon på når du kan ta en antigen-hurtigtest
Du kan hente antigen-hurtigtest ved nyoppståtte vage luftveissymptomer eller milde restsymptomer, og du ellers har god allmenntilstand og ikke feber. Vage symptomer kan være vondt i hodet, rusk i halsen, lett snufsete, lett hoste. 

Ansatte som har gjennomgått covid-19 de siste tre måneder trenger ikke å teste seg. Risikoen for reinfeksjon er ekstremt liten de første 3 månedene etter gjennomgått infeksjon. Etter 3 måneder kan reinfeksjon forekomme, selv om det fortsatt er sjelden første 12 måneder. Les mer om reinfeksjon hos FHI 

Disse testene er forbeholdt deg som ansatt med vage symptomer, og skal ikke brukes i sammenhenger der du er definert som nærkontakt til smittet. Se EQS ID 41858 om du er definert som nærkontakt. 

Det skal heller ikke hentes ut tester for å ha liggende på egen avdeling.

Viktig om selvtesting
Det følger bruksanvisning med testkitet du får utlevert. Det er viktig at testpinnen føres langt bak i nesen. Vi oppfordrer til å hente testen, ta den med hjem og utføre testen hjemme. 

Resultat og oppfølging
 • ​Ved positiv antigen-hurtigtest, må du hente PCR-test på testsenter korona for å bekrefte covid-19. Dette trenger du ikke å bestille time til. Du kan ikke være på jobb. Du må også varsle egen hjemkommune om positiv test, se Selvtest hvis du bor i Trondheim kommune.
 • Ved negativ antigen-hurtigtest, må du avklare retur til jobb med din leder. Du bør da benytte munnbind så lenge du har vage symptomer ved tett kontakt med pasienter, og tilstrebe å holde avstand til andre ansatte. Ved forverring, skal du forlate jobb og hente PCR-test.​
Om antigen hurtigtest 
Antigen-hurtigtest er gode å anvende i akutt fase av korona. Ettersom man får raskt svar, bidrar det til å avdekke smittede raskere. Det gir økt smittekontroll og bidrar til økt kapasitet på PCR-testing på testsenteret. 

Med negativt resultat, kan man gå på jobb. Det er likevel viktig å være klar over at et negativt antigentestresultat ikke betyr at man kan se bort fra at man kan være smittsom. Det betyr bare at det er mindre sannsynlig. Det er derfor viktig at alle følger de aktuelle smittevernrådene ved St. Olav nøye, også de som har testet negativt med hurtigtest samme dag. 

Ved positivt resultat på antigen-hurtigtest, skal du hente PCR-test som du tar selv og leverer på testsenter korona. Fant du det du lette etter?