Når kan du ikke gi blod?

For at du ikke skal komme forgjeves til Blodbanken, vil vi gjerne at du leser dette før du kommer for å gi blod

Medisinbruk kan gi karantene

Bruker du medisiner/smertestillende, kan det hende du ikke kan gi blod. Det vil i de fleste tilfeller være avhengig av hva som er årsaken til at du bruker medisiner. I andre tilfeller er det legemidlet i seg selv som er avgjørende. Om du kan gi blod må derfor vurderes konkret i den enkelte situasjon. Ved bruk av p-piller eller andre hormonpreparat, kan du vanligvis gi. Ved sporadisk bruk av smertestillende kan du også vanligvis gi, men etter langvarig bruk må du vanligvis vente i 14 dager. Bruker du antibiotika, kan du ikke gi blod. Da må du vente 14 dager etter avsluttet behandling (gjelder ikke tetracykliner til behandling av acne).

Personer som har fått behandlig med injeksjoner må vente minst seks måneder med å gi blod, med mindre det er brukt sterilt engangsutstyr.

Personer som er med i medikamentforsøk, må vente minst tolv måneder etter siste dose før blodgivning.

Er du allergisk?

Er du allergisk, kan du oftest gi blod når du er symptomfri og bruker lave doser medisin. Det er kun alvorlige allergiske reaksjoner som utelukker for blodgivning. Er du i tvil – ta kontakt med blodbanken.

Infeksjonssykdom

  • Influensa, forkjølelse, bronkitt eller sår hals (se også nedenfor)
  • Forkjølelsesår eller herpes
  • Diaré, omgangssyke eller urinvegsinfeksjon
  • Soppinfeksjon

Selv etter relativt ubetydelige infeksjoner må du ha vært frisk i to uker før du gir blod. Vi er også opptatt av at huden din er hel og uten åpne eller infiserte sår.

Forkjølet eller sår hals

Du bør ha vært symptomfri en uke før du gir blod!

  • Har du vært forkjølet, men ikke hatt feber, må du vente en uke med å gi blod.
  • Har du hatt sår hals, men ikke hatt feber, må du vente en uke med å gi blod.

Har du vært hos tannlegen?

Ved enkel tannbehandling må du vente 24 timer før du gir blod. Ved rotfylling må du vente en uke etter avsluttet behandlingen før du kan gi blod. Ved ukomplisert tanntrekking må du også vente en uke.

Flåttbitt gir karantene i 4 uker

Blodbanken har karantene på 4 uker etter et ukomplisert flåttbitt. Har du fått utslett eller reaksjoner vil karantenetiden være 6 måneder. Etter behandling for flåttbitt vil karantenetiden også være 6 måneder.

Graviditet

Du skal ikke gi blod når du er gravid. Etter en fødsel skal kvinnen vente minst 12 måneder før hun gir blod igjen.

Akupunktur

Årsaken til at blodgiveren har fått akupunkturbehandling er viktig. Dersom årsaken er av slik art at den i seg selv ikke har betydning for blodgivningen, gjelder følgende regel: Hvis utført av autorisert lege i Norge og med engangsnåler/sterile nåler: Kan gi blod. Hvis ikke: Karantene i 6 måneder.  

Du må også vente med å gi blod i 6 mnd. hvis du har:

Byttet seksualpartner
Fått tatovering
Fått piercing. Dersom det er satt hull i slimhinner (nese, munn, leppe og kjønnsorganer), skal man som hovedregel ikke gi blod før en måned etter at nålen er tatt ut. 

Opphold i Storbritannia?

Har du oppholdt deg i Storbritannia i mer enn 1 år til sammen i perioden mellom 1980 og 1996 kan du ikke være blodgiver. Dette skyldes faren for smitte ifm Creutzfeldt-Jakob.

Opphold i USA eller Canada?

Har du oppholdt deg i USA eller Canada i tidsrommet 1.4.-30.11., kan du ikke gi blod. Du får da 1 måneds karantene fra du forlot USA/Canada.

Munnsår?

Har du munnsår, skal du ikke gi blod.

Vaksinasjon

Enkelte vaksinasjoner kan gi 4 uker karantene. Ved tvil, kontakt blodbanken.

Etter reise

Her finner du informasjon om blodgiving etter reise

Er du i tvil om regelverket, ikke nøl med å kontakte blodbanken:

72 57 31 00 eller 72 57 31 05.

Fant du det du lette etter?