Hjerteinfarkt og angina pectoris

Trening som medisin til personer med koronar hjertesykdom
  • Start treningen med 10-15 minutter oppvarming og avslutt med rolig nedtrapping av intensitet.
  • Bli gjerne litt svett og andpusten hver dag, og prøv å få til tre økter med utholdenhetstrening hver uke.
  • Du kan variere mellom økter med kontinuerlig trening på samme intensitet og intervalltrening. Intervallene bør vare i 3-4 minutter, og intensiteten bør være så høy at du ikke er i stand til å føre en samtale. Mellom hver intervalldrag skal du ha aktiv pause i snakketempo i 3-4 minutter. Rask gange i motbakke, løping, sykling, roing og trappegang er eksempler på gode treningsformer.

Hvert 40. minutt får en nordmann et akutt hjerteinfarkt, og de fleste overlever. Hjerteinfarkt og angina pectoris går under fellesbetegnelsen koronarsykdom, som innebærer at hjertets egne blodårer er trange eller helt tette. Ved koronarsykdom er det viktigere enn noen gang å trene regelmessig. Rådene over er ment som en enkel introduksjon til trening for denne gruppa pasienter, og de aller fleste hjertepasienter kan ta utgangspunkt i disse anbefalingene.

KAN DU TRENE I DAG?

Du skal ikke trene hvis du har ustabil angina eller de to første dagene etter et infarkt. Følg trafikklysmodellen under hvis du er usikker på om du bør trene eller ikke.

Det var de viktigste rådene. Klikk her hvis vil ha mer informasjon om når personer med hjerteinfarkt og angina bør være forsiktige med å trene.

HVORFOR BØR DU TRENE I DAG?

Treningsbasert hjerterehabilitering bedrer livskvaliteten og reduserer risikoen for nye sykehusinnleggelser. Trening er trygt og gjennomførbart for hjertepasienter.Les mer utfyllende om helseeffektene av å trene for pasienter med hjerteinfarkt og angina

HVORDAN BØR DU TRENE I DAG?

Intensiv intervalltrening er en svært effektiv treningsform for hjertepasienter, og også trening med lavere intensitet har god effekt. De enkle rådene for kondisjons- og styrketrening øverst på siden passer for de fleste med hjerteinfarkt og angina, men individuelt tilpasset trening gir aller best resultat.

Last ned vår plakat som oppsummerer internasjonale retningslinjer for trening ved koronarsykdom

HVOR KAN DU TRENE?

Hvis du synes det er vanskelig å å motivere deg for trening på egen hånd, finnes det heldigvis mange som tilbyr seg å hjelpe hjertepasienter med å trene. Vi holder på å lage en oversikt over alle som tilbyr treningsbasert hjerterehabilitering i Norge, og oversikten blir oppdatert fortløpende. Under finner du også en oversikt over en del kommunale tilbud om trening for hjertepasienter, i tillegg til alle Frisklivssentralene i Norge, hvor du kan trene sammen med andre mennesker som er i samme situasjon som deg selv.

Oversikt over hjerterehabiliteringstilbud i NorgeHelsedirektoratets oversikt over Frisklivssentraler

Nyheter om trening som medisin ved koronarsykdom

Fant du det du lette etter?