Ni av ti pasienter i rusbehandling har også en psykisk lidelse. Hva er koblinga mellom rusavhengighet og psykisk sykdom?
Hør episoden der du lytter til podkast, f.eks. iTunes eller Spotify.
Lurer du på hvordan podkast fungerer? Vi har laget en kort introduksjon. Oversikt over alle episodene finner du her.
Klinikk for rus- og avhengighetsmedisinPsykiatrisk ungdomsteam (PUT)
Sigrid Rohde fra KORUS Midt blir en av foredragsholderne når deltagere fra 47 land samles til internasjonal konferanse for utendørsterapi i Kristiansand og Hovden.
KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
Hvordan har rusbildet i Trondheim utviklet seg det siste halvåret? KORUS Midt har for syvende gang kartlagt rustrendene i kommunen.
Over halvparten av personer med rusmiddelproblemer er fornøyd med det kommunale tjenestetilbudet de fikk i 2021. Men tjenestene scorer dårlig på involvering og oppfølging av pårørende.
Melhus kommune har svært gode erfaringer med samtaleverktøyet Motiverende intervju (MI). Til nå har nesten 200 ansatte tatt kurs. Det kommer blant annet melhusbygger med rusutfordringer til gode.
KORUS Midt og RVTS Midt inviterer til informasjonsmøte om hvordan du kan heve din kompetanse innen integrert behandling for rus- og voldsproblematikk.
Velkommen til andre utgave av Forskningsposten. Her finner du nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet.
Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn.
Barn vi bekymrer oss for skal bli sett og fulgt opp av kommunen. I mars møttes 21 midtnorske kommuner som jobber aktivt for at barn og unge skal bli hørt og ikke falle mellom flere stoler.
Mennesker med rusutfordringer benytter rekke kommunale tilbud. Hvor fornøyd er de med disse tilbudene? Dette kartlegges nå over hele landet.
Systematisk fysisk trening gir ruspasienter lengre liv. Men gir treningen også bedre rusmestring?
Kan mobilbruken din forutsi om du står i fare for å begynne å ruse deg på nytt etter behandling? Det forsker psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes på.
Tjenesteutøvere i kommunene deltok i stort monn på årets tre trønderske nettverkssamlinger for rus- og psykisk helsearbeid.
- Vi har en del å jobbe med på dette området, sier ruskonsulent Ingrid Rostad Eriksen fra Skaun kommune. Hun deltok på KoRus’ workshop om overdosestrategi i mai.
Rapporten «Trender og utviklinger» gir en oversikt over narkotikasituasjonen i Europa. Her finner du beslagstall, forsyning og bruk, folkehelseproblemer, narkotikapolitikk og tiltak.
Rapporten Føre Var Trondheim 01/2019 beskriver utviklingen av rustrender fra oktober til mars 2019.
Mange mennesker med bipolare lidelser selvmedisinerer seg med cannabis. Forskning viser at rusmiddelet bare gjør dem sykere.
Det ufødte barnet og små barn trenger at noen fanger dem opp når foreldrene strever. Målgruppen for opplæringsprogrammet Tidlig Inn er kommunalt ansatte, deres ledere og fastleger som i sin tjeneste møter gravide og småbarnsforeldre.
Velkommen til et spennende webinar innen teaområde rus- og psykisk helse.
Narkotikamarkedet har tilpasset seg koronasituasjonen i Europa. Det viser fersk rapport fra Det europeiske overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDAA).
Er du mellom 18 og 25 år og har du foreldre eller søsken med rusutfordringer? KoRus Midt vil intervjue deg for å få mer kunnskap om dine opplevelser med støtte- og hjelpetjenestene i kommunen din.
Grete Flemmen og Henrik Loe ved KoRus Midt forsker på ruspasienters somatiske helse og høyintensitetstrening som medisin. Nå er det etablert et nasjonalt nettverk for å fremme denne behandlingsformen innen psykisk helse og rus.
KoRus Midt og RVTS Midt inviterer til digitalt informasjonsmøte om integrert behandling rus og vold 14. juni. Formålet er å øke kompetansen til behandlere og miljøpersonell innen PHT, TSB og det kommunale tjenesteapparatet.
Hvilke variabler har mest å si for om en ruspasient ender opp med å ruse seg på nytt etter behandling? Helle Wessel Andersson har forsket på dette og funnet fire vesentlige faktorer.
Kommunen er en helt sentral aktør når det gjelder å begrense alkohol- og annen rusmiddelbruk. En fersk KoRus-rapport peker på hvilke virkemidler og handlingsrom kommunen har i dette arbeidet.
Hvordan opplever jenter i rusbelastede og kriminelle miljø at de blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet? Les HKH-kartleggingen "Noen å hate"
Det er en voksende interesse for friluftsliv som verktøy for å bedre ruspasienters livskvalitet. Brukerne melder om større grad av livsmestring, mer selvtillit og mindre rusbruk.
Erverv og innehav av en mindre mengde narkotika til egen bruk skal ikke straffes, hvis regjeringen får det slik den ønsker.
7. april arrangeres digital nettverkssamling om brukerinvolvering innen rus- og psykisk helsearbeid i Trøndelag.
Kommunene har frist til 12. april for å søke midler til ekstrautgifter knyttet til koronapandemien og ivaretakelse av smittevernhensyn. Tilskuddet skal brukes innen omsorgstilbudet for personer med rus- og/eller psykiske helseproblemer.
Rus- og voldsproblematikk skal behandles samtidig og integrert. Nettsiden www.rusogvold.no skal sette behandlerne bedre i stand til å gjøre dette.
Fem prosent av ungdomsskoleelevene får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine. I tredje klasse på videregående skole er annenhver gutt tilbudt cannabis det siste året.
Tusenvis av barn i Norge er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. Barnespor er laget for både helsepersonell, lærere og andre fagfolk.
Prosjektet «Utendørsterapi – livsmestring støttet av naturen» ble sparket i gang denne uka med den første av tre samlinger på Skallstugu i Levanger. Nå skal flere bli friskere i frisk luft.
Ny rapport peker på en rekke områder der kommunene kan bli bedre når de møter mennesker med utfordringer knyttet til rus.
Etter tre dødsfall i Tromsø oppfordrer Helsedirektoratet alle som er i kontakt med brukere av narkotiske stoffer om å be dem være ekstra forsiktig.
Kommunene kan søke på midler fra Helsedirektoratet til sitt arbeid innen rusfeltet. Søknad sendes Fylkesmannen innen 21. februar.
Gjennom brukermedvirkning og mobilisering av sosiale nettverk kan nettverksmøter utløse ressurser til støtte og problemløsning. I denne videoen forklarer Roar Bakken fra KoRus Midt hvordan metoden kan tas i bruk av kommuner og spesialisthelsetjenesten.
KoRus Midts Føre Var-rapport viser nedgang i hasj- og kokainbruk siste halvår. Samtidig har herointilgangen økt.
Til tross for koronapandemien vil Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet oppfordre kommuner og fylkeskommuner til å strekke seg langt for å få gjennomført Ungdata-undersøkelsen i 2021.
Koronaviruset har gjort sitt inntog i rusmiljøet i Trondheim. Helse- og overdoseteamet driver intens smittesporing.
Har du tenkt å drikke mindre i året som kommer? Eller kutte ut snusen? En app kan hjelpe.
KoRus Midts Føre Var-kartlegging av rustrendene i Trondheim siste halvår viser at alkohol- og heroinforbruket øker.
Oslo Universitetssykehus har utviklet en kunnskapsside om virkningsmekanismer og skadevirkninger ved de mest brukte rusmidlene i Norge.
Flere barn og unge er sårbare nå enn før koronautbruddet. Blant de mest utsatte er barn i familier med rusproblemer eller psykiske lidelser.
I pandemiens tre første måneder ble det brukt mindre illegale rusmidler enn tidligere i europeiske byer. Nedgangen var mest markant for kokain og MDMA.
Tema for høstens første digitale nettverkssamling for rus- og psykisk helsearbeid er brukermedvirkning.
KoRus Midt har laget en instruksjonsvideo for kartleggere av rus og psykiske problemer blant tjenestemottakerne i kommunen.
Koronakrisen bryter opp faste strukturer for oss alle. For mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk helse kan slike endringer være skjebnesvangre.
Foreldrene til mennesker som dør av narkotikarelaterte årsaker savner oppsøkende hjelp til å takle situasjonen. Det viser den første studien fra END-prosjektet.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen. Ikke send oss personlig informasjon, for eksempel navn, e-post, telefonnummer eller fødselsnummer.