Ni av ti pasienter i rusbehandling har også en psykisk lidelse. Hva er koblinga mellom rusavhengighet og psykisk sykdom?
Hør episoden der du lytter til podkast, f.eks. iTunes eller Spotify.
Lurer du på hvordan podkast fungerer? Vi har laget en kort introduksjon. Oversikt over alle episodene finner du her.
Klinikk for rus- og avhengighetsmedisinPsykiatrisk ungdomsteam (PUT)
Kurset er for deg som bruker eller ønsker å bruke Motiverende samtale i grupper. Første kursdag er 24. januar.
KORUS Midt har to ledige stillinger i Trondheim og én i Ålesund
Er du mellom 18 og 25 år og har du foreldre eller søsken med rusutfordringer? KoRus Midt vil intervjue deg for å få mer kunnskap om dine opplevelser med støtte- og hjelpetjenestene i kommunen din.
Grete Flemmen og Henrik Loe ved KoRus Midt forsker på ruspasienters somatiske helse og høyintensitetstrening som medisin. Nå er det etablert et nasjonalt nettverk for å fremme denne behandlingsformen innen psykisk helse og rus.
KoRus Midt og RVTS Midt inviterer til digitalt informasjonsmøte om integrert behandling rus og vold 14. juni. Formålet er å øke kompetansen til behandlere og miljøpersonell innen PHT, TSB og det kommunale tjenesteapparatet.
Bruk og tilgjengelighet av rusmidler i Trondheim har i stor grad stabilisert seg igjen etter fjorårets situasjon med stengte grenser. Det viser KoRus Midt-rapporten Føre Var vår 2021.
Fafo-rapport viser at kommunenes kompetanse og kapasitet på rusfeltet har økt de siste fem årene. Men ingen av de fem hovedmålene vurderes til å være fullt innfridd.
KoRus arrangerer en rekke overdosewebinarer gjennom høsten for fagfolk og brukerrepresentanter.
14. og 15. september arrangerer vi kurs i hasjavvenningsprogrammet (HAP). Kursene er for fagfolk, slik at disse skal bli i bedre stand til å hjelpe mennesker med å komme seg ut av et problematisk cannabisbruk.
Velkommen til første utgave av Forskningsposten. Her finner du nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet.
Regjeringen satset milliarder på å styrke rusfeltet. Men fortsatt blir ikke pårørende godt nok ivaretatt.
Sammenlignet med landsgjennomsnittet er det i trønderske bygder langt flere foreldre som lar barna sine drikke alkohol. Det viser resultater fra Ungdataundersøkelsen 2021.
Et prosjekt for å forbedre oppfølgingen av barn som er pårørende innen rus og psykisk helse har gitt gode resultater. Se video her.
Denne uka kan brukere i rusmiljøet i Trondheim få testet seg for hepatitt C. Hepatittbussen reiser rundt i Norge i kampen mot viruset. Neste uke går turen mot Verdal.
KoRus Midt inviterer til et tredagers kurs i bruk av motiverende intervju i arbeid med grupper. Kurset er aktuelt for fagpersoner som vil hjelpe sine brukere til for eksempel å redusere rusbruk, endre kosthold eller bli mer fysisk aktiv.
Risikoen for å utvikle alkoholproblemer øker med lav debutalder. KoRus tilbyr trønderske lærere og helsepersonell kurs for å øke debutalderen blant ungdom.
Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
Hvordan har rusbildet i Trondheim utviklet seg det siste halvåret? KORUS Midt har for syvende gang kartlagt rustrendene i kommunen.
Over halvparten av personer med rusmiddelproblemer er fornøyd med det kommunale tjenestetilbudet de fikk i 2021. Men tjenestene scorer dårlig på involvering og oppfølging av pårørende.
Melhus kommune har svært gode erfaringer med samtaleverktøyet Motiverende intervju (MI). Til nå har nesten 200 ansatte tatt kurs. Det kommer blant annet melhusbygger med rusutfordringer til gode.
Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn.
KORUS Midt og RVTS Midt inviterer til informasjonsmøte om hvordan du kan heve din kompetanse innen integrert behandling for rus- og voldsproblematikk.
Velkommen til andre utgave av Forskningsposten. Her finner du nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet.
Barn vi bekymrer oss for skal bli sett og fulgt opp av kommunen. I mars møttes 21 midtnorske kommuner som jobber aktivt for at barn og unge skal bli hørt og ikke falle mellom flere stoler.
KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
Antallet overdosedødsfall økte i Norge i det første pandemiåret. Men i Trondheim gikk antallet dødelige overdoser ned. Helsedirektoratet ville finne ut hvorfor og ba KORUS Midt lage en erfaringsrapport, som er overlevert kommunen.
Hvordan skal vi organisere rådgivende enheter for russaker i kommunene? Dette er et temaene som tas opp i årets nettverkssamlinger.
Sigrid Rohde fra KORUS Midt blir en av foredragsholderne når deltagere fra 47 land samles til internasjonal konferanse for utendørsterapi i Kristiansand og Hovden.
9. juni presenteres legger KORUS Midt og KORUS Bergen frem sine rapporter på rusmiddeltrender i henholdsvis Trondheim og Bergen siste halvår. Du kan følge presentasjonen via Teams.
Dødsårsaksregisteret viste en kraftig nedgang i antall narkotikarelaterte dødsfall i Norge i 2021 sammenlignet med året før.
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
Helsedirektoratet og KORUS Midt inviterer kommuner, brukere og pårørende til erfaringssamling 29. november på Gardermoen.
KORUS har undersøkt trygghet, kompetanse og samarbeid blant kommuneansatte når det oppstår bekymring for barn, unge, gravide og familier.
Blant funnene i årets Ungdata-undersøkelse er at andelen unge som bruker narkotika har økt.
Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
Alle landets kommuner er fra i sommer pålagt å ha rådgivende enheter for russaker. Dette var tema under cannabisnettverket denne uken.
Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
Nedgang for alkohol og økning for amfetamin og heroin. Disse er blant funnene i vårens Føre Var-rapport for Trondheim.
Hvilke variabler har mest å si for om en ruspasient ender opp med å ruse seg på nytt etter behandling? Helle Wessel Andersson har forsket på dette og funnet fire vesentlige faktorer.
Kommunen er en helt sentral aktør når det gjelder å begrense alkohol- og annen rusmiddelbruk. En fersk KoRus-rapport peker på hvilke virkemidler og handlingsrom kommunen har i dette arbeidet.
Det ufødte barnet og små barn trenger at noen fanger dem opp når foreldrene strever. Målgruppen for opplæringsprogrammet Tidlig Inn er kommunalt ansatte, deres ledere og fastleger som i sin tjeneste møter gravide og småbarnsforeldre.
- Vi har en del å jobbe med på dette området, sier ruskonsulent Ingrid Rostad Eriksen fra Skaun kommune. Hun deltok på KoRus’ workshop om overdosestrategi i mai.
Rapporten «Trender og utviklinger» gir en oversikt over narkotikasituasjonen i Europa. Her finner du beslagstall, forsyning og bruk, folkehelseproblemer, narkotikapolitikk og tiltak.
Rapporten Føre Var Trondheim 01/2019 beskriver utviklingen av rustrender fra oktober til mars 2019.
Mange mennesker med bipolare lidelser selvmedisinerer seg med cannabis. Forskning viser at rusmiddelet bare gjør dem sykere.
Mennesker med rusutfordringer benytter rekke kommunale tilbud. Hvor fornøyd er de med disse tilbudene? Dette kartlegges nå over hele landet.
Systematisk fysisk trening gir ruspasienter lengre liv. Men gir treningen også bedre rusmestring?
Kan mobilbruken din forutsi om du står i fare for å begynne å ruse deg på nytt etter behandling? Det forsker psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes på.
Tjenesteutøvere i kommunene deltok i stort monn på årets tre trønderske nettverkssamlinger for rus- og psykisk helsearbeid.
Tolvtrinnsmodellen brukes relativt lite i rusbehandling i Norge. Ved St. Olavs forteller ruspasienter hvordan modellen bidrar til en rusfri hverdag.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen. Ikke send oss personlig informasjon, for eksempel navn, e-post, telefonnummer eller fødselsnummer.