«Vertebra WEB» er et gruppebasert rehabiliteringstilbud som går over 3 uker. Det inneholder aktivitetstimer ved oppmøte og undervisning/dialogtimer via «skype for business» mellom kl. 9.00 – 15.00 i 2 uker, avbrutt av en hjemmeuke for utprøving av kunnskap og erfaringer fra uke 1. Det er vanligvis ca. 8-10 deltakere i hver gruppe. Det jobbes ut fra en helhetlig tankegang hvor fysiske, psykiske og sosiale faktorer henger sammen og kan påvirke hverandre gjensidig. Det kreves ingen forberedelser i forkant av deltakelse på «Vertebra WEB».
Fysioterapeut og sosionom jobber tverrfaglig og er tilgjengelig for deltakerne under hele rehabiliteringsperioden. Styrken i tverrfagligheten er blant annet at teamet kan følge opp ulike sentrale faktorer knyttet til langvarige ryggsmerter. Det vil foregå individuelle samtaler med fysioterapeut og sosionom underveis.
En viktig forutsetning for å kunne lykkes med rehabiliteringen, er at du får trygghet gjennom forståelse og kunnskap. Det undervises blant annet omkring smerte og smerteforståelse, og om livskvalitet og hvordan forholde seg til smertene. I aktivitetstimene introduseres du for en rekke ulike aktiviteter, øvelser og arenaer for trening/fysisk aktivitet. Et hovedmål er at du selv tar ansvar for egen helse og livssituasjon.
Ved Tverrfaglig poliklinikk rygg- nakke- skulder gjøres utredning ved langvarige rygg- og/eller nakkesmerter av lege i fysikalsk medisin, nevrokirurgi eller ortopedi. Det er samarbeid mellom legene med de ulike spesialitetene, samt med radiolog. Fysioterapeut og sosionom kan også ofte være med i utredningsarbeidet. Det gjøres en vurdering av årsaker til rygg/nakkesmertene og en grundig vurdering om det er behov for en annen utredning, om det er aktuelt med kirurgisk behandling, eller om rehabilitering skal tilbys.
Tverrfaglig poliklinikk rygg- nakke- skulder tilbyr ulike rehabiliteringstilbud ved langvarige ryggsmerter, både gruppebaserte og individuelle. «Vertebra WEB» (Vertebra er latinsk for: «ryggvirvel») er en slik tverrfaglig gruppebasert rehabilitering. Både fysioterapeut og sosionom er involvert. Tilbudet følger nasjonale retningslinjer. Merkantilt personell sørger for at pasientene får nødvendig informasjon i forkant og i etterkant.
Mer om smerter i rygg og nakke
Smerter i rygg og nakke kan ha ulike årsaker. I de fleste tilfeller kan vi ikke slå nøyaktig fast hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. Det er flere strukturer i og rundt ryggsøylen som kan gi opphav til smerter samtidig. Derfor kalles de vanligste smertene for uspesifikke. Som oftest dreier det seg heldigvis om helt ufarlige tilstander. Det kan imidlertid gjøre svært vondt. Musklene kan ”knyte seg” og det føles som om de står i krampe. Noen ganger kan det være prolaps som irriterer en nerverot. Andre ganger kan selve nerverotkanalen være for trang, slik at nerveroten irriteres. I sjeldne tilfeller kan det være annen og alvorligere sykdom som ligger bak, f.eks. brudd i ryggen (vanligvis på grunn av benskjørhet /osteoporose), infeksjoner, revmatisk betennelsessykdom, eller kreft.
Mer informasjon om ryggplager
Forsknings og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (Formi)
www.helsenorge.no
Ordforklaringer
- Uspesifikke ryggplager = kan ikke med sikkerhet fastslå årsaken til plagene
- Kink, hekseskudd = krampe i muskulatur i ryggen
- Mellomvirvelskive = som en støtdemper mellom hver ryggvirvel. Består av brusk med et mykt geléaktig materiale i midten
- Prolaps = en liten del av gelémassen i midten av mellomvirvelskivene er kommet ut (utposning av mellomvirvelskiven)
- Tverrfaglig = Flere yrkesgrupper samarbeider for å ivareta pasienten som helhet
- Rehabilitering = Helsetjeneste som har til formål å bidra til gjenvinning av fysisk, mental eller sosial funksjonsevne som er redusert/tapt på grunn av sykdom eller skade.
- Langvarige plager = smerter som har vart over 3 måneder
- Lege i fysikalsk medisin = spesialisert seg på sykdommer, skader, smerter og funksjonssvikt i skjelett og muskler
- Lege i nevrokirurgi = lege med spesialisering i å operere i hjerne, nervesystem og ryggmarg
- Lege i ortopedi= lege med spesialisering i å operere ved sykdommer og skader i muskler og skjelett
- Radiolog = røntgenlege, jobber med røntgen, CT, MR og ultralyd
- Fysioterapeut = behandler mennesker med skader, sykdommer og smerter i muskel- og skjelettsystemet
- Sosionom = kjenner til lover og forskrifter i samfunnet og til samhandlingen mellom mennesker. Sosionomen skal gi bistand til mennesker i samhandling med systemer i samfunnet. Sosionomen kan også tilby støttesamtaler og mestringsperspektivet i vanskelige og belastende livssituasjoner.
- Merkantilt personell = tar seg av den administrative og praktiske tilretteleggingen av våre arbeidsoppgaver ved avdelingen / sekretæroppgaver