Forebygging av bakteriell endokarditt

Hjertemedisinsk poliklinikk

Bakteriell endokarditt er en infeksjon med bakterier i den indre hjertehinnen (endokard). Dette er en sjelden sykdom, men ved noen hjertesykdommer er risikoen for bakteriell endokarditt økt.

Les mer om Endokarditt (infeksjon i hjertet)
Informasjon fra helsenorge.no

Endokarditt (infeksjon i hjertet)

Endokarditt er en alvorlig infeksjon i de indre delene av hjertet. Enkelte hjertesykdommer gjør deg utsatt for en slik bakteriell infeksjon.

​​​​​​​​Endokarditt skyldes at bakterier som kommer inn i blodbanen (bakteremi) slår seg ned i de indre delene av hjertet. Her kan infeksjonen gjøre stor skade, særlig på hjerteklaffene. Infeksjonen kan også spres til andre deler av kroppen.

Bakteremi kan oppstå ved infeksjoner i for eksempel hud eller tenner, og som komplikasjon til visse medisinske undersøkelser og behandlinger. Det er mindre risiko for å få infeksjon i hjertet dersom du tar medisiner som virker mot bakterier før slike prosedyrer. Denne typen behandling kalles endokardittprofylakse eller antibiotikaprofylakse.

Dersom du vet at det er risiko for at du kan få endokarditt, må du oppsøke lege raskt dersom du har feber eller føler deg syk uten at det er noen spesiell grunn til det.

Hvem har økt risiko for å få endokarditt?

Endokarditt er i utgangspunktet en sjelden tilstand, men forekommer oftere ved visse typer hjertesykdom og hos sprøytenarkomane.

Risikoen for å få endokarditt er høyere hvis du

 • har hatt infeksjon i hjertet (endokarditt) tidligere
 • har innsatte klaffeproteser eller rørgraft i større kar
 • har kirurgisk konstruerte lungeshunter eller conduit
 • har visse typer medfødte hjertefeil

Medfødte hjertefeil som gir økt risiko for endokarditt er

 • komplekse ukorrigerte medfødte hjertefeil hvor barnet blir blålig i huden
 • komplett reparerte medfødte feil – første 6 måneder etter operasjon eller kateterbasert intervensjon
 • korrigerte medfødte hjertefeil med restdefekt nær reparasjonsstedet

Tilhører du en av disse risikogruppene, er det svært viktig å forebygge endokarditt med tiltak som hindrer bakterier i å komme inn i blodbanen. I situasjoner der risikoen for at dette skjer er høy, kan det kan være aktuelt for deg med forebyggende medisinering mot infeksjon i hjertet, såkalt endokardittprofylakse.

Les mer om Endokarditt – infeksjon i hjertet (helsenorge.no)

Innledning

Endokarditt oppstår når bakterier kommer inn i blodbanen (bakteriemi) og får feste i den indre hjertehinnen. Bakteriemi kan oppstå ved infeksjoner i hud, munnhule, luftveier, urinveier eller andre organer, og kan være en komplikasjon til visse medisinske undersøkelser og behandlinger. Ved noen inngrep og operasjoner anbefaler vi medisiner som virker mot bakterier før vi starter undersøkelse/behandling. Slik endokardittprofylakse eller antibiotikaprofylakse kan redusere risikoen for bakteriell endokarditt.

Hvem skal ha endokardittprofylakse?

 • Klaffeprotese (uansett mekanisk eller biologisk).
 • Tidligere gjennomgått endokarditt.
 • Kompliserte medfødte hjertefeil med cyanose før korrigering og < 6 måneder etter korrigering.
 • Korrigerte medfødte hjertefeil med restdefekt.
 • Kirurgisk konstruerte shunter.
 • Hjertetransplanterte med klaffefeil.

Prosedyrer hvor endokardittprofylakse skal gis

 • Omfattende tannbehandling som tanntrekking, fjerning av tannstein, manipulering av rotkanaler, tannrøtter og ved perforasjon av munnslimhinnen («blodige prosedyrer»).
 • Kirurgi i munnhule og luftveier.
 • Kirurgi på infisert vev.

Endokardittprofylakse gis som regel ikke ved

 • Vanlig tannlegesjekk, boring, plombering, eller tannfelling
 • Drenasje av mellomøret, snelleinnleggelse.
 • Sårskader eller inngrep som medfører hudskade, slik som hull i ørene. Det er likevel viktig å desinfisere huden grundig.
 • Undersøkelser og kirurgiske inngrep i tarm, underliv eller urinveier, som for eksempel gastroskopi, koloskopi, gynekologisk undersøkelse, keisersnitt eller cystoskopi.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du kan selv redusere risikoen for bakteriell endokarditt. God tann- og munnpleie med tannpuss, tanntråd, fluorbehandling og regelmessige tannlegebesøk er spesielt viktig. Generelt er det viktig å unngå hudinfeksjoner. Sår bør renses og desinfiseres. Piercing og tatoveringer frarådes på det sterkeste hos pasienter som tilhører risikogruppene. Det kan ikke alltid garanteres at utstyret som brukes er helt rent. I tillegg vil piercing også i ettertid kunne være et fokus for infeksjoner med spredning til blodbanen.

2. Under

Det er behandlende lege eller tannlege som vurderer om det er aktuelt med forebyggende behandling for endokarditt før en undersøkelse og/eller behandling.

Anbefalt endokardittprofylakse

 • Endokardittprofylakse gis vanligvis som antibiotika-tabletter en time før behandlingen eller undersøkelsen. Valg av medikament og dosering bestemmes av lege. Intravenøs behandling benyttes når tabletter av forskjellige årsaker ikke kan brukes og gis 30 min før prosedyrestart.
 • Hvis du bruker antibiotika på grunn av annen infeksjonssykdom, må endokardittprofylakse før prosedyre vurderes spesielt av lege.


3. Etter

Bakteriell endokarditt skal mistenkes ved vedvarende feber uten annen forklaring. Det er spesielt viktig å tenke på bakteriell endokarditt for pasienter i risikogruppene, særlig etter omtalte prosedyrer. 

Symptomer på endokarditt kan blant annet være

 • Langvarig feber
 • Nattesvette
 • Redusert allmenntilstand
 • Uforklart vekttap
 • Muskel- og skjelettsmerter
 • Slapphet
 • Manglende matlyst og kvalme
 • Frysninger
 • Tungpust og hoste

Den som tilhører en risikogruppe og har noen av disse symptomene etter en undersøkelse/behandling, bør kontakte lege raskt. Ved mistanke om bakteriell endokarditt er det påkrevet å gjøre en grundig utredning med bakteriologiske prøver. Antibiotika skal ikke startes på mistanke, men kun gis ved sikre holdepunkter for bakteriell infeksjon.


Kontakt

Hjertemedisinsk poliklinikk
Besøkstider
mandag - fredag 07.30 - 15.30
Telefon
72827145 Ekspedisjon / timebestilling
mandag - fredag 08.00 - 15.30
E-post
Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Besøksadresse
Prinsesse Kristinas gate 3(Google maps)
7030 Trondheim
Besøkstider
mandag - søndag Døgnåpent
Telefon
72573000
mandag - søndag Hele døgnet

Kart

Kart over Øya

Parkering Øya

​Parkeringsplassene og parkeringshusene driftes av Trondheim kommune.

Om parkering på Øya

 

Sykkelparkering Øya

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs Hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs Hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid

​​​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91

Betaling av egenandeler

​​Blir du behandlet på en poliklinikk (uten innleggelse), må du som regel betale en egenandel. I tillegg til egenandel ved konsultasjon, må du som regel betale egenandel ved røntgen- og ultralydundersøkelser og ved nukleærmedisinske billedundersøkelser når du ikke er innlagt på sykehus.

Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel.

Du kan betale med kort på behandlingsstedet.

Hvis du ikke kan betale med kort:

 1. For pasienter som har valgt Digipost som offentlig postkasse og som har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, så vil fakturaen sendes til pasientens postkasse hos Digipost. Flere banker har etablert en avtale med Digipost slik at fakturaen automatisk kan legges i din forfallsoversikt på din konto hos banken. Les mer om Digipost på www.digipost.no 
 2. For pasienter som har valgt e-Boks som offentlig postkasse og som har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, så vil fakturaen sendes til pasientens postkasse hos e-Boks. Les mer om e-Boks på www.e-boks.no 
 3. Pasienter som ikke har etablert avtale med Digipost eller e-Boks og heller ikke har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, vil få tilsendt faktura pr. post.

Denne ordningen er gjeldende fra 1. mars 2017.

Blomster

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

Butikk

Butikker ved sykehusområdet på Øya:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i Klostergata 46

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon for bestilling av time: 72 82 54 14.

Åpningstider: 08:00 - 17:00 mandag til fredag.

Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter GjestenettHMN. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet GjestenettHMN.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Merk: du vil få en SMS med passord. Du må ha en mobiltelefon med norsk telefonnummer for å få tilsendt passordet.
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk

Kundesenter

St. Olavs Driftsservice Kundesenter

 • ​Telefon 06750 (døgnåpent)
 • Besøksadresse: Forsyningssenteret, 1. etg, Øya, Trondheim
 • E-post: kundesenter@driftsservice.no
 • Åpningstider skranke: Mandag-fredag 07:00-15:30.

Mandag-Fredag 07:00-15:00.

Legevakt

Legevaktene driftes av kommunene.

Trondheim: Fra 23. oktober 2018 finner du Legevakta i nye lokaler i Mauritz Hansens gate 4 (Ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).

Mat og servering

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

Pasientbibliotek

​​Pasientbiblioteket ligger i 1. etasje i Kunnskapssenteret.

MERK SOMMER: Pasientbiblioteket er sommerstengt en periode i juli og august.

Ordinære åpningstider er mandag - torsdag kl. 0900 - 1200  og  1330 - 1500. Fredager er biblioteket stengt.

Pasientbiblioteket låner ut bøker, lydbøker og tidsskrifter til pasienter og ansatte. Én gang i uka er det boktraller i avdelingene. I dagligstuene rundt om på sykehuset er det utplassert bøker som kan lånes og leses av alle.​

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. 
Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Lovendring i røykeloven fra 1. juli 2017:
https://helsedirektoratet.no/nyheter/standardiserte-tobakkspakker-og-dampeforbud-inn-i-roykeloven-fra-1-juli 

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Fant du det du lette etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen. Ikke send oss personlig informasjon, for eksempel navn, e-post, telefonnummer eller fødselsnummer.