Ved første time vil du bli møtt av en psykolog eller psykiater som i samarbeid med deg vil gjennomføre en utredning av dine symptomer og fokuset vil ligge på det vi kaller affektive episoder/stemningssvingninger. Dette gjøres ved hjelp av strukturerte samtaler med fokus på bakgrunn, sykdomshistorie/symptomer og skjemabasert intervju. Av og til er det nyttig at vi får snakke med en pårørende som kjenner deg godt slik at vi får et helhetlig og mest mulig objektiv bilde når vi skal vurdere årsak til symptomene. En utredning tar mellom 1-3 samtaler som hver varer ca. 45-60 minutter. Hvis det blir stilt diagnosen bipolar lidelse vil det deretter individuelt vurderes hvilke behandlingstiltak som er aktuelle.
KURS for mennesker med bipolar lidelse
Kurset går over 2 timer med 11 ukentlige møter med oppstart i september og i januar. Målet med kurset er å lære om både symptomer og håndtering av disse, samt undervisning om relevante tema som søvn, livsførsel, stressmestring, fysisk helse og svangerskap, m.m. I løpet av kurset vil man også lage en forebyggingsplan som kan være nyttig etter at kurset er avsluttet.
For pasienter som av ulike årsaker ikke ønsker seg kurs i grupper kan vi tilby en individuell kurspakke som går over 2-3 timer.
Andre behandlere eller fastlege kan også henvise til kurs hvis diagnosen har blitt stilt andre steder enn på Bipolarklinikken.
Bipolarteamet
Bipolarteamet har følgende arbeidsoppgaver: 1) Utredning i forhold til bipolar lidelse. 2) Kurs for mennesker med bipolar lidelse. 3) Individuell opplæring om bipolar lidelse med vekt på tiltak for å forebygge nye sykdomsepisoder. 4) Oppstart eller ny vurdering av forebyggende medikamentell behandling for bipolar lidelse.