Psykisk helse i kommunen
Frøya kommuneHeim kommuneHitra kommuneHoltålen kommuneIndre Fosen (tidligere Leksvik og Rissa) kommuneMalvik kommuneMelhus kommuneMidtre Gauldal kommuneOppdal kommuneOrkland kommuneRennebu kommuneRindal kommuneRøros kommuneSelbu kommuneSkaun kommuneTrondheim kommuneTydal kommuneØrland kommuneÅfjord kommune
Frisklivssentraler
Mange kommuner har etablert en frisklivssentral som tilbyr helsefremmende og forebyggende tjenester. Sjekk tilbudet i din kommune.
Rask psykisk helsehjelp (Trondheim kommune)
Rask psykisk helsehjelp er et gratis kortidstilbud til alle over 18 år som ønsker hjelp med lettere former for angst, depresjon, søvnvansker og begynnende alkohol-/rusproblemer. Eksempler på dette kan være panikkangst, nedstemthet og grubling, overdreven bekymring, stressrelaterte problemer og søvnvansker.
Tjenester på telefon, melding og chat
Blå Kors - SnakkOmPsyken
Nasjonal chat-tjeneste for barn og unge mellom 9 og 19 år. Her kommer du i direkte kontakt med en voksen fagperson, helt gratis og helt anonymt. Du kan chatte om tanker og følelser eller en vanskelig situasjon.
Blå Kors - UngPrat
Gratis samtaletjeneste for ungdom, studenter og unge voksne. Samtalen kan gjøres på sms eller på telefon.
Mental helse ungdom - hjelpechat
Tilbud til unge voksne mellom 18 og 36 år som ønsker å ha noen å snakke med. Tjenesten er anonym, både for den som skriver inn og den som svarer. Tjenesten betjenes av frivillige.
Mental helse ungdom - råd og veiledning
Gratis tilbud til personer fra og med 16 år. Alle som tar kontakt får tilbakemelding enten i form av samtaler, råd, veiledning til andre tilbud eller informasjon. Videosamtaler med samtaleveileder er tilgjengelig.
Mental helse - hjelpetelefonenDette er en lavterskel telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med. Tjenesten er åpen hele døgnet, alle dager, året rundt.
Kirkens SOSTilbudet består av SOS-telefon, SOS-chat og SOS-melding. Telefon- og meldingstjenesten er tilgjengelig for alle som trenger noen å snakke eller skrive med 24 timer i døgnet, hele året rundt. Chattetjenetsen har egne åpningstider. Det er frivillige medarbeidere som betjener krisetjenesten.
Norske Kvinners Sanitetsforening - UngSnakkChattetjeneste for barn, ungdom og unge voksne mellom 10 og 23 år. Veilederne på chatten er sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere, sykepleiere og tidligere politi. Alle har mye og lang erfaring i å snakke med barn og unge. Det er mulig å være helt anonym.
Digitale selvhjelpsverktøy
Verktøy for personer med mild til moderat depresjon. Her kan du teste om du har symptomer på depresjon, og lære deg å mestre depresjonssymptomer.
I programmet lærer du om depresjon og hva du kan gjøre for å overkomme den. Programmet er bygd på forskningsbaserte tiltak og anbefales av helsemyndighetene i nasjonale retningslinjer.
TankevirusProgrammet inviterer brukeren til å se på hverdagen sin på en ny måte over en periode på fire uker. Gjennom en videobasert introduksjon lærer du om psykologisk immunforsvar, tankevirus og psykologiske vitaminer. Tankevirus er en mobilapplikasjon som er tilgjengelig via Apple store og Google play.
Gå10 er en applikasjon for deg som trenger mer mosjon og vil ha litt drahjelp. Gå10 registrerer de minuttene du går, og gir ekstrapoeng når du går i friskt tempo. Applikasjonen er tilgjengelig Via Apple store, Google play og Huawei.
Selvhjelpsprogram mot panikkangstI programmet lærer du om prosessen som opprettholder angst, samt hvordan du skal arbeide for å bli kvitt angst. Denne informasjonen danner også grunntanken bak behandling av angst generelt.
Kurstilbud
Du trenger ikke henvising fra lege for å delta på KiD-kurs, som er et kurstilbud for personer over 20 år. Kurset består ikke av terapi, men av kognitive teknikker og hjemmelekser. Kurset går over ti uker og varer to og en halv time hver gang.
Hverdagsglede er en kursrekke som vil gi deg inspirasjon, råd og hjelp til å øve på teknikker som kan gi deg en bedre hverdag og høyere livskvalitet. Forskning viser at hva vi gjør er av stor betydning for hvordan vi trives i hverdagen. Hverdagsglede-kurset er tuftet på resultatene fra denne forskningen. Kurset går over seks kursdager og hver ukentlige økt varer i cirka 2 til 2,5 time. Etter hver økt får du en øvelse til neste gang, som tar utgangspunkt i dine egne erfaringer.
Mestringskurs for ungdom (DU)Kurset er et gruppebasert lavterskeltilbud for ungdom i alderen 14–20 år med lette eller moderate symptomer på depresjon. Gjennom kurset skal ungdommene lære å endre eget tankemønster og bedre mestre egen hverdag. Målet er å redusere og forebygge symptomer, samt forebygge tilbakefall av depresjon.
Skriftlig informasjon om angst, depresjon og selvmordstanker
Deprimert eller trist? (Helsenorge)Informasjon om depresjon på ulike språk (kognitiv.no)Aktiviteter som motvirker depresjon (kognitiv.no)Mestring av depressiv tenkning (kognitiv.no)Kontroll over kvernetanker og vedvarende grubling (kognitiv.no)Kontroll over vedvarende og overdreven bekymring (kognitiv.no)HelseangstRåd til deg som har selvmordstanker (Helsenorge)
Annet
LINK Trondheim
LINK arrangerer samtalegrupper hvor 5-8 personer møtes i et gjensidig fellesskap basert på tillit, respekt og taushetsplikt. Gruppene møtes vanligvis én gang i uke. Målet er å oppleve bedre mestring av hverdagen og gjennom dette oppnå bedre livskvalitet. Gruppedeltakerne må ha fylt 18 år.
Samvalg
Du har rett til å ta del i valg om egen behandling. Dette kalles samvalg, og gjøres sammen med helsepersonell. Her finner du en del verktøy som kan være til hjelp i samvalgsprosessen.
Turistforeningen har er bredt tilbud knyttet til turer og aktiviteter, tilrettelagt for alle typer fysisk form og funksjonsevne. Du kan enten utforske tilbudet alene, eller sammen med andre.