Bipolarteamet har følgende arbeidsoppgaver: 1. Utredning i forhold til Bipolar lidelse 2.) Kurs for mennesker med bipolar lidelse 3.) Individuell opplæring om bipolar lidelse med vekt på tiltak for å forebygge nye sykdomsepisoder 4.)Oppstart eller ny vurdering av forebyggende medikamentell behandling ved bipolar lidelse.
Pasienter henvises til utredning fra andre behandlere i Psykisk Helsevern, fra spesialistpraksis og fra fastleger. Noen pasienter går i behandling over tid ved poliklinikken, de fleste fortsetter hos henvisende behandler. Det gis undervisning og opplæring til pasienter og pårørende. Mange av pasientene deltar i forskningsprosjekt som utgår fra bipolarklinikken. Bipolarklinikken deltar i et utstrakt forskningssamarbeid nasjonalt og internasjonalt.
For mer informasjon om aktuell forskning ved bipolarklinikken:
www.ntnu.no/sleep-bp
Kurs for pasienter med bipolar lidelse
Spesialpoliklinikken på Østmarka arrangerer psykoedukativt kurs for pasienter med bipolar lidelse hvert semester.
Forskning viser at pasienter med bipolar lidelse som deltar på psykoedukative pasientkurs har færre tilbakefall enn de som ikke har deltatt på slike kurs, ved tilbakefall vil de som har deltatt på pasientkurs ha mer kortvarige og mindre alvorlige sykdomsepisoder enn de som ikke har deltatt. Grunnen til det er at pasienter som har deltatt på kurs har mer kunnskap om bipolar lidelse, de gjenkjenner raskere faresignaler hos seg selv og de har en plan for hva de skal gjøre når faresignalene kommer.
Kurset går over 11 ganger og består av ukentlige samlinger på litt under 2 klokketimer (2 x 45 minutter pluss 15 minutter pause). Kurset foregår i et møterom på Østmarka. Gruppene har ca. 14 deltakere.
Kurset er basert på psykoedukasjon og egenaktivitet. Det betyr at det blir forelest i sentrale tema om bipolar lidelse, samtidig som at hver enkelt gruppedeltaker vil jobbe med sin personlige forebyggelses- og tiltaksplan. Det blir gitt opplæring i hjelpemidler som er nyttige for å forstå og håndtere sykdommen sin bedre. Deltakerne får utlevert en arbeidsbok som vi bruker gjennom kurset, og de må regne med å bruke litt tid til hjemmeoppgaver og forberedelser før kurssamlingene.
Tema for forelesninger og egenaktivitet på kurset er: årsak og forløp av bipolar lidelse, symptomer og tiltak ved hypomani, mani og depresjon, medikamentell behandling, stressfaktorer og stressmestring, livsførsel, pårørende, fysisk aktivitet og fysisk helse.
Deltakerne betaler vanlig egenandel for behandling i spesialisthelsetjenesten fram til oppnådd frikort. Pasientkurset regnes som en viktig del av behandlingen for bipolar lidelse og pasienter har rett til fri fra jobb for å delta. Fra brosjyre om kurs.
Pasienter med bipolar lidelse kan henvises til pasientkurset av sin fastlege eller behandler i spesialisthelsetjenesten.
Henvisning
Henvisning sendes til:
Bipolarklinikken
St. Olavs Hospital HF,
Divisjon Psykisk Helsevern, avd. Østmarka
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim
Tilbud til pårørende
Bipolarklinikken samarbeider også med Nidaros DPS om årlige temakvelder for pårørende. Temakveldene er åpen for alle pårørende, også de som ikke «tilhører» Nidaros DPS.
Invitasjoner blir sendt ut og hengt opp på Nidaros DPS ca. 1 mnd før temakvelden. Dersom du ønsker å få disse tilsendt pr e-post, send navnet ditt til: Lms-nidaros@stolav.no
Hvis du har spørsmål kan du ta kontakt med bipolarteamet på telefon 73 55 30 54
Link til Nidaros DPS sine hjemmesider:
https://stolav.no/avdelinger/divisjon-psykisk-helsevern/nidaros-dps
Team Søvn
Teamet er en del av tverrfaglig søvngruppe ved St. Olavs Hospital som samarbeider om utredning og behandling av pasienter med søvnrelaterte sykdommer. Søvngruppen består av overleger innen lungemedisin, klinisk nevrofysiologi, nevrologi, barnemedisin og øre-nese-hals sykdommer. Overlege i psykiatri deltar også i arbeidet ved behov. Avdeling Østmarka driver en forskningspoliklinikk, og så langt kapasiteten strekker til, tar vi inn pasienter til utredning og behandling som både har psykiske vansker og betydelig redusert søvnkvalitet. Behandlingen er ikke medikamentell og omfatter bl.a. kognitiv adferdsterapi.
Medikamentbrosjyrer
Brosjyre om Kvetiapin
Brosjyre om Orfiril
Brosjyre om Litium
Brosjyre om Olanzapin
Brosjyre om Lamictal