Poliklinikken har et behandlingstilbud fortrinnsvis for mennesker med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) eller andre traumerelaterte lidelser. Dette kan også omfatte personlighetsproblemer hvor traumereaksjoner er en del av symptombildet. Ved sammensatte langvarige lidelser forsøker vi systematisk å utvikle en plan for å samarbeide med andre instanser omkring behandlingen.
Behandling
Vårt primære formål er å tilby utredning, samt fokusert traumebehandling i form av individuell samtaleterapi eller ved gruppeterapi. Per dags dato er gruppetilbudet kun åpent for pasienter som har fullført et individuelt behandlingsforløp ved poliklinikken. Behandlingsmetodene som primært benyttes er metakognitiv terapi, EMDR og eksponeringsbehandling. Samarbeid med pårørende og oppfølgende instanser vektlegges. I denne forbindelse har det blitt opprettet temakvelder for pårørende om PTSD hvor vi også har fokus på rollen som pårørende.
Regional funksjon
Poliklinikken har en regional funksjon, og sammen med en av døgnavdelingene (Regional enhet for traumebehandling- døgnenhet), representerer vi Regional Traumeenhet ved Nidaros DPS.
Pasienter som primært lider av akutte psykiatriske tilstander, alvorlig rus (rusavhengighet), bipolare lidelser eller psykoselidelser er ikke enhetens målgruppe. Dersom tilstandene er godt stabilisert kan det likevel gjøres individuelle vurderinger.
Vi har til sammen sju kliniker-stillinger ved poliklinikken.
Forskning
Vi skal også styrke, og videreutvikle kompetansen innen fagfeltet. Dette gjøres gjennom forskning, samt samarbeid med nasjonale og internasjonale fagmiljø, blant annet NTNU, samt The University of Manchester.
Poliklinikken er i ferd med å gjennomføre et behandlingsprosjekt for PTSD i samarbeid med Psykologisk institutt, NTNU. Hensikten med prosjektet er å teste ut bedre behandling for personer som sliter med traumereaksjoner/ PTSD.
Utadrettet virksomhet og undervisning
Poliklinikken har som formål å bistå til å gjøre gode vurderinger, gi råd og veiledning, samt støtte til andre instanser. Det etterstrebes godt samarbeid med kommune, sengepost og somatiske avdelinger, samt eventuelt andre aktuelle aktører.
Poliklinikken vil også bistå i forebyggingsarbeid og kunnskapsheving innen traumefeltet.
Henvisning
Spesialpoliklinikken tar primært i mot henvisninger fra spesialisthelsetjenesten innen St. Olavs Hospital.
Denne spesialpoliklinikken tilhører organisatorisk Regional enhet for traumebehandling, som i tillegg til poliklinikken også har en døgnavdeling. Se på www.reft.no for detaljert informasjon.