Poliklinisk behandling i psykisk helsevern betyr at du møter opp til individuelle eller gruppebaserte terapisamtaler. Sammen med din behandler blir dere enige om mål for behandling, hvor hyppig dere skal møtes og hvor lenge tilbudet skal vare.
Utredning og behandling
Alle pasienter som starter opp med utredning og behandling, inngår i et pakkeforløp for psykisk helse og rus. Formålet er å gi pasienter og pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid.
Poliklinikkene tilbyr strukturert utredning og behandling. Pasienter som skal til utredning får tilsendt ulike kartleggingsverktøy elektronisk på forhånd. Diagnostisk vurdering blir gjort av psykologspesialist eller spesialist i psykiatri, eller i samarbeid med spesialist. Utredningen vil gi grunnlag for å vurdere hva som blir riktig helsehjelp videre.
Poliklinikkene tilbyr ulike former for behandling, både individuelt-, i gruppe og medikamentelt etter gjeldende anbefalinger. Behandlingen legger vekt på situasjonen til den enkelte pasient og søkes tilpasset pasientens ønsker og behov. Pasient og behandler utarbeider sammen en behandlingsplan som er en arbeidsplan for pasientens forløp.
Eksempler på lidelser som utredes og behandles er depresjon, bipolare lidelser, ulike angstlidelser, personlighetsforstyrrelser, psykoser, ADHD, utviklingsforstyrrelser, traumer/ belastningslidelser og spiseforstyrrelser.
Eksempler på behandlingstilnærminger er kognitiv terapi, psykodynamisk terapi, traumebehandling, medikamentell behandling og psykomotorisk fysioterapi.
Samarbeid med andre instanser
Poliklinikkene samarbeider tett med andre enheter ved Nidaros DPS, fastleger, NAV, kommunal helse- og sosialtjeneste og barne- og familietjenesten.
Behandlerne
Behandlerne består av psykologer under spesialisering, psykologspesialister, overleger, leger i spesialisering, spesialsykepleiere og andre treårig høyskoleutdannede med videreutdanning.
Henvisning
Henvisning sendes via lege eller psykolog.